Ponedjeljak, 22 Listopad 2018

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.


MINGPO u sukobu interesa

Na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je objavljena informacija da je  održana 7. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača (u daljnjem tekstu: „NVZP“), što je prva sjednica od smjene predsjednika Nacionalnog vijeća koji je vodio  6. sjednicu 31. siječnja 2017.

Koliko pozornosti resorno ministarstvo daje zaštiti potrošača, kao jednoj od prioritetnih politika EU govori činjenica da godinu dana nije sazivana sjednica NVZP, a u međuvremenu je doneseno niz Zakona od interesa za potrošače i to na izrazitu štetu potrošača, jer NVZP nije čak dalo ni svoje mišljenje i tim propisima, počev od Zakona o ovrhama, Pravilnika o ekološkom zbrinjavanju otpadom, Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova itd. Najočitiji primjer kako se potrošačima krše potrošačka prava, bez sankcija , posebno je vidljivo u selektivnoj primjeni Zakona o tržištu toplinskom energijom (Zakon moraju poštivati samo potrošači i to im je nametnuta nepoštena poslovna praksa, ali ne i lokalne samouprave i proizvođači toplinske energije).

Sve to nije bio razlog da predsjednica NVZP, koju je na to mjesto imenovalo MINGPO, javnosti nepoznatom Odlukom, saziva sjednice NVZP.

Zabrinjava također da nijedno ministarstvo prilikom predlaganja zakona i podzakonskih akata nije našlo za potrebnim zatražili mišljenje Vladinog savjetovanog tijela za zaštitu potrošača, a praksa pokazuje da je MINGPO privatiziralo NVZP za svoje potrebe i promociju, inače bi predsjednica Vijeća odgovarala Premijeru, a ne Ministrici gospodarstva.

Tek sada na informaciji da je održana 17. sjednica, se vidi kako je napravljena rekonstrukcija sastava NVZP, a da pri tome nije poštivan članak 125. Zakona o zaštiti potrošača, što je posebno vidljivo da u sastavu NVZP nema predstavnika udruga za zaštitu potrošača, već je MINGPO samovoljno odlučio da svaki savez udruga može imati samo jednog predstavnike, te čak nije jasno ni tko je, kako stoji u priopćenju, u ime Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske podnio izvješće i čega, jer taj savez aktivno ne djeluje već više od godinu dana.

Društvo „VUKANOVAR“ izražava veliku zabrinutost takvim odnosom resornog ministarstva kako prema politici zaštite potrošača, tako posebno prema civilnom sektoru koji je priznali to oni ili ne, glavni nositelj zaštite potrošača i politike zaštite potrošača u Hrvatskoj. Također zabrinjava uloga triju saveza udruga za zaštitu potrošača u Hrvatskoj od kojih aktivno djeluje jedino ROZP, ali se njezine aktivnosti nastoje marginalizirani od strane resornog ministarstva.

Mi smo inicirali da naš savez udruga (ROZP) lobira da se po uzoru na EK resor zaštite potrošača iz Ministarstva gospodarstva (koje je neupitno u sukobu interesa, jer trgovački lobi određuje prava potrošača) prebaci u Ministarstvo pravosuđa. No, iz Ureda premijera, inicijativu su proslijedili na mišljenje u Ministarstvo gospodarstva koje je rezolutno odbacilo prijedlog. To je sasvim razumljivo, pa nije bilo ni za očekivati da će priznati da su u sukobu interesa i da koče razvoj politike zaštite potrošača u Hrvatskoj.

Nepoštivanje Zakona od strane Ministarstva koje je i kreiralo Zakon o zaštiti potrošača jer ili uz odobrenje Sabora (jer je Sabor donio Zakon o zaštiti potrošača) ili predstavlja elemente državnog prevrata.

Mi smo nepolitička organizacija civilnog društva, ali moramo konstatirati da se cijelo resorno ministarstvo bavi pitanjima Agrokora, a da ga Politika zaštite potrošača (kao što je izjavio jedan od bivših ministara gospodarstva povjereniku EK za zaštitu potrošača)  ne zanima ili se u najboljem slučaju svodi na retoriku.

Stoga je potpuno jasno zašto Hrvatska nema Nacionalni program zaštite potrošača tj. s donošenjem novog NPZP se kasni već godinu dana, a kao što se vidi iz sadržaja sastanka NVZP, ni ovaj puta nije bilo čak ni naznake da je Nacionalni program zaštite potrošača za period 2017-2019 u izradi, jer u izradi istog mora učestvovati po Zakonu o zaštiti potrošača i NVZP.

Zaključak je kako je gospodin Ilija Rkman, predsjednik Saveza „POTROŠAČ“ , izjavio prije 5 godina, da je u Hrvatskoj na djelu „eutanazija pokreta i udruga za zaštitu potrošača“, a ovo sada dokazuje da je finalni završetak od strane resornog ministarstva vrlo blizu, te da će hrvatski potrošači po pravima ostati na marginama Europske unije, a da je ideja o istim pravima potrošača u EU samo priča za prikupljanje političkih bodova.

Savjetnik

Željko Tomašić, mag.ing.aedif.

Priopćenje za medije (Mediji - svima) - original (pdf)

 

Potrošači istražuju

Suvlasništvo SZ

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...