Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...
 

Zaboravite plastične vrećice i plastično suđe, ovaj trgovački lanac potpuno ih je ukinuo.

Opširnije...


Sud EU: Kredit je ništetan

Sud Europske unije utvrdio je da je kredit u CHF mađarske dužnice Zsuzsanne Dunai u Erste Bank Hungary Zrt ništetan unatoč konverziji u forinte te da je ugovor neodrživ s obzirom na to da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik. O slučaju C-118/17 odluku je donio 14. ožujka, uz obrazloženje da odredba koja se odnosi na tečajni rizik određuje glavni predmet ugovora te da je zakonska intervencija kojom se održava ugovor na snazi ograničena samo na slučajeve u kojima bi utvrđenje ništetnosti ugovora u cijelosti potrošača dovelo u još lošiju poziciju.

– Činjenica da su određene ugovorne odredbe putem zakona bile proglašene nepoštenima i ništetnima te zamijenjene novim odredbama kako bi se ugovor održao ne može imati za učinak smanjenje zaštite zajamčene pravom EU – piše u obrazloženju presude. Ističu i da nacionalni sud mora provjeriti je li nacionalni zakon kojim su proglašene nepoštenima odredbe o tečajnim razlikama omogućio ponovnu uspostavu situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da nepoštena odredba nikada nije postojala, osobito kroz pravo na povrat svih koristi koje je trgovac neopravdano stekao na temelju te odredbe.

– Konverzija, u skladu s odlukom Suda EU, nije nikakva prepreka utvrđenju ništetnosti i punoj odšteti potrošača, što je obvezujući stav za Vrhovni sud koji upravo odlučuje o tom pitanju u Hrvatskoj. Sud EU jasno je naveo i da ugovori o kreditu mogu i trebaju biti proglašeni ništetnima, i to ovisno baš o tome što je interes potrošača – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić. Na Vrhovnom su sudu trenutačno dvije revizije presuda o konvertiranim kreditima o kojima bi, prema najavama, odluku trebao donijeti do kraja mjeseca. U lipnju nastupa zastara za potraživanja po preplaćenim kamatama. Kako bi upozorio na rok koji curi, od jučer aktivist platforme Lex Franak Božo Ivošević svakodnevno prosvjeduje ispred Vlade RH.

Večernji.hr

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...
Plus hosting - banner

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

GI ProbudiKA: Važno je podići cijene

 

GI ProbudiKA o odvozu otpada: Najjednostavnije je podići cijene, treba misliti na sutra.

Opširnije...

PBZ: Odluka o promjeni naknada

 
Privredna banka Zagreb: Odluka o promjeni naknada u platnom prometu - Regulativa (Eu) 924/2009
Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...