Srijeda, 22 Svibanj 2019

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.

Povjerenje potrošača

Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Zaštitimo se znanjem

HR agencija za hranu

Sud EU: Kredit je ništetan


Sud EU: Kredit je ništetan

Sud Europske unije utvrdio je da je kredit u CHF mađarske dužnice Zsuzsanne Dunai u Erste Bank Hungary Zrt ništetan unatoč konverziji u forinte te da je ugovor neodrživ s obzirom na to da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik. O slučaju C-118/17 odluku je donio 14. ožujka, uz obrazloženje da odredba koja se odnosi na tečajni rizik određuje glavni predmet ugovora te da je zakonska intervencija kojom se održava ugovor na snazi ograničena samo na slučajeve u kojima bi utvrđenje ništetnosti ugovora u cijelosti potrošača dovelo u još lošiju poziciju.

– Činjenica da su određene ugovorne odredbe putem zakona bile proglašene nepoštenima i ništetnima te zamijenjene novim odredbama kako bi se ugovor održao ne može imati za učinak smanjenje zaštite zajamčene pravom EU – piše u obrazloženju presude. Ističu i da nacionalni sud mora provjeriti je li nacionalni zakon kojim su proglašene nepoštenima odredbe o tečajnim razlikama omogućio ponovnu uspostavu situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da nepoštena odredba nikada nije postojala, osobito kroz pravo na povrat svih koristi koje je trgovac neopravdano stekao na temelju te odredbe.

– Konverzija, u skladu s odlukom Suda EU, nije nikakva prepreka utvrđenju ništetnosti i punoj odšteti potrošača, što je obvezujući stav za Vrhovni sud koji upravo odlučuje o tom pitanju u Hrvatskoj. Sud EU jasno je naveo i da ugovori o kreditu mogu i trebaju biti proglašeni ništetnima, i to ovisno baš o tome što je interes potrošača – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić. Na Vrhovnom su sudu trenutačno dvije revizije presuda o konvertiranim kreditima o kojima bi, prema najavama, odluku trebao donijeti do kraja mjeseca. U lipnju nastupa zastara za potraživanja po preplaćenim kamatama. Kako bi upozorio na rok koji curi, od jučer aktivist platforme Lex Franak Božo Ivošević svakodnevno prosvjeduje ispred Vlade RH.

Večernji.hr

Potrošači istražuju

Suvlasništvo SZ

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...