Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...


Sud EU: Kredit je ništetan

Sud Europske unije utvrdio je da je kredit u CHF mađarske dužnice Zsuzsanne Dunai u Erste Bank Hungary Zrt ništetan unatoč konverziji u forinte te da je ugovor neodrživ s obzirom na to da je ništetna valutna klauzula u CHF koja određuje tečajni rizik. O slučaju C-118/17 odluku je donio 14. ožujka, uz obrazloženje da odredba koja se odnosi na tečajni rizik određuje glavni predmet ugovora te da je zakonska intervencija kojom se održava ugovor na snazi ograničena samo na slučajeve u kojima bi utvrđenje ništetnosti ugovora u cijelosti potrošača dovelo u još lošiju poziciju.

– Činjenica da su određene ugovorne odredbe putem zakona bile proglašene nepoštenima i ništetnima te zamijenjene novim odredbama kako bi se ugovor održao ne može imati za učinak smanjenje zaštite zajamčene pravom EU – piše u obrazloženju presude. Ističu i da nacionalni sud mora provjeriti je li nacionalni zakon kojim su proglašene nepoštenima odredbe o tečajnim razlikama omogućio ponovnu uspostavu situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da nepoštena odredba nikada nije postojala, osobito kroz pravo na povrat svih koristi koje je trgovac neopravdano stekao na temelju te odredbe.

– Konverzija, u skladu s odlukom Suda EU, nije nikakva prepreka utvrđenju ništetnosti i punoj odšteti potrošača, što je obvezujući stav za Vrhovni sud koji upravo odlučuje o tom pitanju u Hrvatskoj. Sud EU jasno je naveo i da ugovori o kreditu mogu i trebaju biti proglašeni ništetnima, i to ovisno baš o tome što je interes potrošača – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić. Na Vrhovnom su sudu trenutačno dvije revizije presuda o konvertiranim kreditima o kojima bi, prema najavama, odluku trebao donijeti do kraja mjeseca. U lipnju nastupa zastara za potraživanja po preplaćenim kamatama. Kako bi upozorio na rok koji curi, od jučer aktivist platforme Lex Franak Božo Ivošević svakodnevno prosvjeduje ispred Vlade RH.

Večernji.hr

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...