Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Svakodnevno je na području EU blokirano gotovo 200 milijardi € u financijskom sustavu

Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

Situacije u kojima građani kasne s plaćanjem računa premda su ih platili na dan dospijeća, ali se uplate knjiže dan, dva kasnije, osobito ako se plaća u petak pa uplata "sjeda" u ponedjeljak, Europska komisija planira ukinuti instant plaćanjima što traju samo 10 sekundi.

S instant plaćanjem na dan dospijeća, padao on u petak ili na praznik, nema kašnjenja ni plaćanja zateznih kamata. Novim zakonskim prijedlogom EK je odredila da će se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji morati omogućiti instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije, piše Slobodna Dalmacija.

Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

U zakonskom prijedlogu stoji jedna bitna odredba prema kojoj svi pružatelji instant plaćanja u eurima moraju ponuditi uslugu provjere podudarnosti između broja računa, odnosno IBAN-a i imena korisnika plaćanja. Dužni su upozoriti platitelja na svako otkriveno odstupanje jer bi moglo sugerirati prijevaru i to prije nego što platitelj autorizira transakciju.

Instant plaćanja koriste se sve više u cijelom svijetu i omogućuju prijenos sredstava u nekoliko sekundi, u bilo koje vrijeme, danju ili noću, svakog dana u godini. Prednosti trenutačnih plaćanja za građane su izbjegavanje kazne za kašnjenja plaćanja jer se sredstva prenose u nekoliko sekundi, a u slučaju potrebe mogu odmah primiti novac.

Početkom ove godine udio trenutačnih plaćanja u svim kreditnim transferima u eurima u Uniji iznosio je samo 11 posto.

U Europskoj komisiji izračunali su da bi mala i srednja poduzeća bržim primanjem uplata bolje upravljali novčanim tokom pa bi im moglo godišnje ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura. Korištenjem trenutnih plaćanja trgovci također mogu ponuditi trenutni povrat novca. Uz trenutna plaćanja trgovci odmah znaju da su plaćeni pa mogu odmah i sigurno kupcima slati robu i usluge, što je važno u e-trgovini.

KAportal

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

5. paket mjera za zaštitu od rasta cijena

Vlada RH: 5. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...