Ponedjeljak, 22 Listopad 2018

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.

Ka razumnoj potrošnji


Ka razumnoj potrošnji

Bilje, 21. prosinca 2017.: Ka razumnoj potrošnji – Globalni pristup podizanja svijesti o potrebi promjene obrazaca potrošnje u kućanstvima posebice po pitanju bacanja hrane. 

Zabrinjavajuće su podaci da svaki peti kruh završi u kanti za otpad u zemlji u kojoj svaki peti stanovnik gladuje. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore potrošnja u prosincu 2017. iznosit de 12,5 milijardi kuna. Što kupujemo, kako kupujemo i koliko potom hrane bacamo trebale bi biti glavne teme u ovoj pred blagdanskoj shopping euforiji a malo tko ih spominje. Konzumerizam postaje globalni problem s kojim se danas suočavaju sve članice i nečlanice EU. Veliki problem koji je donijela potrošačka groznica današnjice jesu viškovi hrane kako i enormne količine iste koje se bacaju svaki dan. Pa tako i u Hrvatskoj godišnje bacimo oko 400 tisuća tona hrane, pri čemu samo kruha dnevno 135 tona, a istodobno ljudi kopaju po kontejnerima.

Ovo su samo neki od razloga pokretanja 3 godišnje inicijative pod nazivnom Globalni pristup učenju o otpadu iz hrane u neformalnom obrazovanju koja de okupljati partnere iz Hrvatske, Litve, Latvije, Estonije, Rumunjske, Bugarske i Bangladeša u zajedničkim aktivnostima podizanja svijesti ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicanja vještina izbjegavanja stvaranja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u kudanstvima. Projekt sufinancira Europska komisija kroz program Development education and awareness raising (DEAR).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.702,475 eura.

„Borba s ovim problemom nije moguda bez promjena u obrascima potrošačkog ponašanja svakog pojedinca. Svatko od nas doprinosi ved malom promjenom. Kroz projekte aktivnosti biti de obuhvadeno više od dva milijuna građana EU-a koje želimo potaknuti na korištenje održivog obrazac potrošnje. 

Drugo, ciljne skupine i dionici (2 000 000 članova kućanstva, 3000 stručnjaka za obrazovanje, 1000 predstavnika nevladinih organizacija i donositelja odluka) povećati će znanje o tome kako se otpad od hrane globalno odnosi na klimatske promjene, migracije i biološku raznolikost. Ovim pristupom želimo dovesti s jedne strane do smanjenog negativnog trenda bacanja hrane i smanjenim troškovima kućanstava te izravno doprinijeti smanjenju tereta okoliša tijekom proizvodnje i potrošnje i fazama iskorištavanja.“ rekla je Tanja Popovid Filipovid iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača, koordinatorica projekta za Hrvatsku.

Iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača u ovoj blagdanskoj potrošačkoj groznici građanima poručuju da razumno i planirano kupuju, da biraju i serviraju manje porcije i viškove hrane ako ih bude doniraju najbližim socijalnim samoposlugama jer nemaju svi u Hrvatskoj sredu bogate Božidne trpeze. 

Nadamo se da ćete pratiti naše aktivnosti i da demo zajedničkim snagama realizirati ovaj projekt važan za cjelokupno potrošačko društvo.

Sa poštovanjem!

Tanja Popović Filipović

Potrošači istražuju

Suvlasništvo SZ

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...