Petak, 21 Rujan 2018

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.

Izbjegavati češnjak iz Kine


Izbjegavati češnjak iz Kine

Češnjak povoljno djeluje na očuvanje cjelokupnog zdravlja, a još je bolje kada je domaće proizvodnje organskog podrijetla. No, porijeklo namirnica ponekada je teško utvrditi, pa tako jedan sasvim običan češnjak može postati prijetnja za naš organizam ako dolazi iz Kine.

Veliki dio češnjaka koji se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak 80 posto. Zato postoji velika šansa da jedete baš taj češnjak, pogotovo ako ne obraćate pažnju na čitanje deklaracije.

Vjerojatno ste već čuli kako je baš taj češnjak poželjno izbjegavati, a evo i zašto.  Kineski češnjak se šprica kemikalijama kako bi se spriječilo klijanje, izbjeljuje se klorom da bi postao bjelji i fumigiran je s metil bromidom kako bi se uništili insekti, piše Henry Bell iz udruge Australske industrije češnjaka, navodi Return To Now. 

Metil brumid koji se koristi može u visokim dozama uzrokovati oštećenja dišnog sustava i središnjeg živčanog susutava. Prema UN-u, metil brumid je čak 60 puta opasniji od klora.

Ali, to nije sve. “Neki uzgajivači češnjaka koriste otpadne vode iz kanalizacije kako bi oplodili svoje usjeve”, rekao je Bell. Zato, sljedeći put u trgovini prilikom kupnje češnjaka, pažljivo ga pogledajte i pročitajte deklaraciju kako ne biste pojeli češnjak koji je uvezen iz Kine.

NET

Potrošači istražuju

Suvlasništvo SZ

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...