Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...


Ekološko ili "ekološko"

Ekološko ili “ekološko“? U Nizozemskoj to nadzire Skal Biocontrole, s licencom Ministarstva gospodarstva, a djeluje u skladu s europskim standardima i propisima koji važe širom Europske unije. Agencija je upravo objavila rezultate jednogodišnjeg rada naznačivši da proizvodi s 220 farmi – kontrolirani su meso, jaja, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, med ali i uvjeti držanja životinja – nisu zadovoljili standarde.

Provedeno je 1.500 kontrolnih pregleda, neki su ponovljeni istog dana, poput nalaza da su svinje u uzgoju gladne. Inspektori su došli kasnije popodne, životinje i dalje nisu bile nahranjene i uslijedila je prijava. U zemlji poput Nizozemske to se smatra skandaloznim.

Očekivali izvjesna iskakanja od pravila, ali ne u tolikoj mjeri

Ekološko je zaista ponekad samo “ekološko“: jer, gotovo jedna od deset provjera, tvrde inspektori Skal Biocontrole, ne zadovoljava, u potpunosti ili djelomično,  veoma stroge uvjete za kategoriju eko proizvoda. “Šokirani smo. Istina, samo donekle očekivali smo izvjesna iskakanja od pravila, ali ne u tolikoj mjeri“, komentirao je za nacionalni TV kanal specijalist za kvalitetu hrane Gertjan Schaafsma.

Stručnjak je potom umirio javnost naglašavajući da niti u jednom slučaju kršenje propisa nije značilo i ugrožavanje zdravlja potrošača. Neregularnosti su narušile “samo“ sliku eko hrane u javnosti. Konačno, i džep potrošača jer su ekološki proizvodi, očekivano kvalitetniji i zahtjevniji što se proizvodnje tiče, skuplji od standardnih.

Inspekcije su ukazale da je najviše prekršaja nađeno u području skrbi o životinjama, uglavom su ih neredovito hranili, nerijetko držali u nezdravim uvjetima, bez mijenjanja slame, u uskim prostorima.

Kao težak prekršaj po nizozemskim mjerilima navedena je svinjetina proizvedena kao “biološka“ no provjere su rekle drugačije. Inspekcija se na imanje vratila četiri mjeseca kasnije, nalaz je bio jednak prvome, dakle prekršena su pravila ekološke proizvodnje pa je proizvođaču uskraćen certifikat bio-proizoda.

Imaju certifikat, a nastavili s upotrebom pesticida

Proizvođači voća i povrća, s druge strane, dobivši svoj certifikat “ekološkog“, nastavili su koristiti nedozvoljene  kemikalije, uglavnom gnojiva i pesticide zabranjene u eko uzgoju.

Prekršitelji ne gube odmah etiketu “ekološko“ za njihove proizvode budući da se prekšaj mora ponoviti pa opet dokazati, potom starta nova procedura. Proizvodi se još uvijek smiju davati na tržište kao “ekološki“ jer su takvi zakoni. Tek kad se zaključi dokazni postupak pada odluka je li proizvod još uvijek dostojan etikete najkvalitetnijeg.

Agroklub

(o.a. Koje je stanje u Hrvatskoj? Kontrolira li uopće netko proizvođače voća i povrća?Evidentno je u Hrvatskoj "ekološko" voće i povrće skuplje od ekološkog.)

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...