Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...


Smanjite troškove špeceraja

Mozak većine potrošača funkcionira na isti način. Tijekom kupovine cilj je iz supermarketa kući ponijeti što više, iznos platiti što manje, no svako promišljanje tu staje. Kada dođu kući, mnogi "trpaju" hranu u hladnjak bez nekakvog posebnog reda - cilj je, naime, sve spremiti na sigurnu temperaturu i namirnice ponekad plaćene "po zlatu" sačuvati od kvarenja.

No, kako piše Slobodna Dalmacija, brojni ekonomski stručnjaci i oni čiji je posao pomoć u organizaciji budžeta, ne bi se složili s takvim pristupom. Oni tvrde da se trik uštede krije upravo u načinu organizacije kod kuće.

Otud, dodaju, kreće svaka pogreška koju radimo ili ćemo napraviti u dućanu. To potvrđuje i Ben Simon, osnivač stranice The Imperfect Produce za Mind Body Green. Njegov je cilj bio educirati potrošače o namirnicama koje kupuju s ciljem da ih se manje i baca - na godišnjoj bazi tone hrane završavaju u smeću, što ne šteti isključivo okolišu, već i novčaniku svakoga kupca.

Gdje pritom griješimo? Stručnjaci kažu da većina hrane koja je mogla biti iskorištena, a završi kao bačena, može biti spašena ako uvedete jedan jednostavni trik prilikom slaganja namirnica - sve uz pomoć odjeljka na koju ćete slagati hranu kojoj uskoro istječe rok trajanja.

"Eat first shelf" bila bi, pritom, polica na koju ćete slagati hranu koju treba pojesti prvu, a Angel Vaza, ekspert koji je surađivao s brojnim restoranima koji su htjeli prepoloviti količinu otpadaka, pa i s nekim vodećim tvrtkama poput Googlea, ima dodatan savjet.

"Što god uđe prvo u hladnjak, mora prvo biti i pojedeno", tvrdi on. Tako, svaki put kada dodajete nove proizvode, ne stavljate "stare" u izravnu opasnost od isteka roka trajanja, pritom i bacanja. Niste ni svjesni koliko ste novca pritom potrošili uzalud.

Gore spomenuto pravilo, dodaje, isto je ono koje koriste organizatori i kuhari u vodećim restoranima u svijetu, a isto savjetuje i onima koji organiziraju obiteljska kućanstva, kupovine, kuhanje i potrošnju namirnica u globalu - reorganizirajte prostor u hladnjaku tako da odvojite policu na kojoj se nalazi ono što ćete taj dan kuhati, ono što se "mora" pojesti i čemu će uskoro isteći rok trajanja.

Uštedjet ćete tako i prilikom sljedeće kupnje, moguće i jesti raznovrsnije i ne voditi se isključivo trenutnim porivima, već zahtjevima koje pred vas stavlja vlastita prethodno donesena odluka u dućanu.

Od povrća koje se počelo kvariti najbolje je napraviti kremastu juhu, od voća pak osvježavajući smoothie.

Prilikom preslagivanja povedite se i sljedećim savjetima:

  • odvojite voće od povrća, tako će se sporije kvariti
  • svježe začine i povrće poput šparoga čuvajte u čaši s vodom, prethodno odrežite korijenje
  • jaja čuvajte dublje u hladnjaku, nikako u vratima
  • hermetički zatvorite slaninu i suhomesnate proizvod

jutarnji.hr

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...