Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...
Ljetovitost maslinovog ulja poznata je od davnina, a priča se prenosi s koljena na koljeno .

Ljekovitost maslinovog ulja je poznata od davnina, a priča o ljekovitosti prenosi se naraštajima s koljena na koljeno.  Literatura govori da su prvi  tragovi kultivacije masline zabilježeni su na području srednje Azije 4.000 godina prije Krista.

Vrijednost maslinovog ulja je nesumnjivo iznimno važna za čovjeka, pa su tako u starogrčkoj Ateni, na velikom događaju poznatom kao Panatenejske igre, pobjednici gimnastičkih, muzičkih i drugih natjecanja nagrađivani su s amforama napunjenima maslinovim uljem, a mnogi  narodi smatrali su maslinov ulje, svetim uljem, te simbolom snage i zdravlja, a u prošlosti je maslinovo ulje bilo toliko cjenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavi izvor prihoda.

Poznato je da je Hipokrat prepisivao malinovo ulje za više od 60 raznih bolesti, a kineski narod vjerovao je da ima sposobnost neutralizirati otrove.

Do danas se popularnost maslinovog ulja  nije smanjila, te je čak poprimila tako široke razmjere da je ono postalo neizostavan dio svih svjetskih kuhinja te kozmetičke industrije. 

Danas je tržište preplavljeno stotinama vrsta maslinova ulja i teško je znati kupujemo li ono najbolje - ekstra djevičansko.

Uz ulja domaćih proizvođača, koju su nažalost u pravilu i najskuplja,  police su pune uvoznih - po znatno nižim cijenama i često sumnjive kvalitete.

U vrijeme kada je preko 60% hrvatskih potrošača živi u ekonomskom siromaštvu (kriteriji EU) preporuka je da kupujemo svježe domaće ulje, u tamnoj staklenki - koja čuva vrijedne polifenole, nema učinkovitost. Hrvatski potrošači su kao „slabija strana na tržištu“ kako ih definira Nacionalni program zaštite potrošača, dovedeni u poziciju da moraju kupovati jeftinije, kako bi spojili kraj s krajem tj. preživjeli mjesec.

To neminovno dovodi do toga da se koriste nekvalitetniji proizvodi, a u prehrani to polučuje razne poremećaje organizma do teških i neizlječivih bolesti.

No, zadržimo se na maslinovom ulju kod kojeg je za kvalitetu je važna svaka faza - od polja do stola. Kvaliteta i visok udio polifenola, antioksidansa koji čuva ulje i ljudsko zdravlje, postižu se pravilnim skladištenjem u posudama od stakla ili nehrđajućeg čelika.

Stručnjaci savjetuju - za zdravlje i dug život, kupujte svježa ulja od registriranih OPG-ova.

Željko Tomašić

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...