Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

Programirani kvarovi zabranjeni

Opširnije...


EKO svijest donosi rast 

Hrana je jedna bazičnih potreba svakog pojedinca. Svakog dana nastojimo zadovoljiti tu svoju potrebu ali u kojoj mjeri? Dok je u svijetu gotovo milijarda ljudi pothranjena i još milijarda gladna, ostatak ljudske populacije troši svoje i tuđe resurse, kupuje nepotrebno i baca viškove hrane te se u isto vrijeme bori s problemima prekomjerne tjelesne težine, lošeg zdravstvenog stanja te bolestima koje se vežu uz debljinu itd. Procjenjuje se da jedna trećina, odnosno 1,3 milijarde tona proizvedene hrane bude bačena svake godine. Je li i to dio svjetske strategije održivog razvoja?

Koja je naša uloga u cijelom tom procesu. Jedina funkcija ekonomije je da udovolji svojim konzumentima – nama. Jesmo li svjesni toga kada zakročimo u trgovinu ili na internetu kliknemo „KUPI“ ? Moramo biti svjesni da održivi stil života je izbor između postojećih okvira ne idealnim. Sve je pred nama, samo morao promisliti i izabrati. Sukladno anketi koju smo proveli 86,1 % naših ispitanika smatra da je ekološka hrana zdravija od konvencionalno proizvedene te čak 96,7 % smatra da je nužno širiti ponudu takvih proizvoda posebice u ponudi restorana. Svijest postoji, treba ju širiti i početi živjeti.

Moramo biti svijeni da je promjene teško pokrenuti na širokoj globalnoj razini ali u manjim zajednicama one su moguće. Proizvodnja postoji i podatci ukazuju na stalni rast, ali imamo li tržište? Kvaliteta takve hrane i njezina vrijednost je prepoznata u zajednici, potreba za njom postoji. Nužni su nam samo koraci kojima bi ove dvije karike spojili i dobili finalan lanac: proizvodnju zdrave i ekološke hrane plasirane na lokalno tržište (u lokalnim dućanima, restoranima) te zajednicu koja cijeni vrijednost takvih proizvoda te ih kupuje i konzumira. Drugim riječima stvorili bi tlo za model dobre ekonomije koja zadovoljava ciljeve: blagostanje, sigurnost, inovativnost izbor, jednakost, održivost, demokraciju i odgovornost, a ostvaruje se kroz zajednički rad i solidarnost. Dobra ekonomije je lijek današnjem ekonomskom sustavu koji je dizajniran na način da mu uvijek treba nekontrolirani rast, zaduživanje, zagađenje i ugrožavanje zdravlja ljudi. Nju ne treba stvarati, nju treba prepoznati i prihvatiti. Dobra ekonomija i njeni modeli su upravo to, događaju se ovdje i sada. Na nama je da im se okrenemo.

 

Autori : Anamarija Krišto, Centar zdravlja VAGA
Tanja Popović Filipović, Centar za edukaciju i informiranje potrošača

Izvori podataka: Ministarstvo poljoprivrede, anketa koju smo proveli na području Slavonije I Baranje ( Anketni uzorak)