Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

Programirani kvarovi zabranjeni

Opširnije...


Što danas jedemo? 

Proizvođači hrane ili deterdženata proizvode isti brand bolje kvalitete za, primjerice, Njemačku, a lošije za novije zemlje članice Europske unije. Tako se na našem tržištu ne rijetko nađu proizvodi u kojima se potrebni sastojci nadomještaju manje kvalitetnima pa je i proizvod daleko lošiji.

Poražavajući su rezultati brojnih europskih istraživanja o usporednoj kvaliteti proizvoda koji nedvojbeno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode iste kvalitete u zemlje “stare” članice Europske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunjske i - Hrvatske.

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brandove proizvoda najvećih svjetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, umaka, sokova...

Stoga je Hrvatska agencija za hranu odlučila provesti opsežno istraživanje o kvaliteti prehrambenih proizvoda. Tako će se usporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Njemačka je, kao razvijena zemlja Zapadne Europe, uzeta kao ogledni primjerak, jer je tamo dokazana kvaliteta proizvoda. No, već sad gotovo da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nema istu kvalitetu kao u Njemačkoj.

Proizvođači znaju reći kako je riječ o ‘lokalnom ukusu’ pa u neke zemlje plasiraju masniji proizvod jer ‘građani’ tako vole. No, da je riječ o besmislici pokazuje to što nikada nisu provedena takva istraživanja o lokalnim navikama koja bi im omogućila da tako razmišljaju.

Velik dio hrane koja se nalazi u prodavaonicama širem Hrvatske uvozi se iz najrazličitijih krajeva svijeta i vrlo je često dvojbene zdravstvene ispravnosti i svježine. Dodatni problem predstavljaju pojedini hrvatski trgovci koji prepakiraju ili prerađuju uvezene proizvode i deklariraju ih kao da su proizvedeni u Hrvatskoj.

Posljednjih mjeseci učestalo se povlače proizvodi sa polica trgovačkih lanaca zbog salmonele. Postavljamo si pitanje zašto je neki proizvod iz uvoza dvostruko jeftiniji?

Autori:
  • Anamarija Krišto, Centar zdravlja VAGA
  • Tanja Popović Filipović, Centar za edukaciju i informiranje potrošača
 Izvor:  Hrvatska agencija za hranu