Zbog povećanog vala zaraze kupcima sve važnije mjere zaštite

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na 300 milijuna kutija 7% je neoporeziva potrošnja, siva zona proračunu izbija više od pola milijarde kuna.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

#budimoodgovorni

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Prošle godine je u sklopu javne usluge diljem Hrvatske skupljeno 1.363.614 tona otpada, a prosječna stopa je 19,71 posto. Podaci za 2018. govorili su o 10,76 posto, što znači da je stopa u godinu dana porasla za devet posto.

Prelog je prvi sa 66,69 posto, drugo mjesto drži općina Belica sa 66,16, a treće Strahoninec, također u Međimurskoj županiji, sa 61,31 posto. Zapravo, na listi 20 najuspješnijih jedinica lokalne uprave i samouprave prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak jedanaest ih je iz Međimurske županije!

Sedam ih je iz Primorsko-goranske i po jedna iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je ovih dana preliminarne podatke u odvajanju otpada za Hrvatsku za 2019. godinu. Od gradova, općina i komunalnih poduzeća zatraženo je da do 20. srpnja provjere te podatke i dostave primjedbe ako ih imaju, nakon čega će se, najvjerojatnije u kolovozu, objaviti konačni podaci o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za 2019. Ti će se podaci onda koristiti i za potrebe izračuna poticajne naknade propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

  • Grupacija Pre-koma zadržala je lidersku poziciju u Hrvatskoj s deset mjesta u najboljih 12 jedinica lokalne uprave i samouprave. Temeljem tih rezultata i u Međimurskoj i u Varaždinskoj županiji držimo liderske pozicije – ističe Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke Pre-kom, koja gospodari otpadom u gradovima i općinama na sjeverozapadu. Pre-kom je i ove godine nastavio s ulaganjima. EU projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad prošao im je administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prijavitelja. Vrijednost projekta je 4,2 milijuna kuna, s time da je polovica iznosa bespovratno. Vlasnici tog poduzeća, 12 gradova i općina, u razdoblju od 2019. do 2021. provest će EU projekte vezane uz gospodarenje otpadom u vrijednosti od 15 milijuna kuna, a 64 posto od tog iznosa je bespovratno. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancirat će nabavu dva nova komunalna vozila. U svibnju je potpisan ugovor o opremanju i modernizaciji kompostane u Prelogu, projekta vrijednog 4,4 milijuna kuna. Nabavit će, uz ostalo, drobilicu biorazgradivog otpada i granja, sijačicu komposta, malu punionica vreća kompostom, teleskopski i obični utovarivač.
  • U sklopu projekta napravit ćemo i automatizirani sustav vlaženja komposta, a oko kompostane posadit će se lipe - najavio je Radiković. Prema privremenim podacima, stopa odvajanja otpada u Zagrebu je 17,18 posto, Splitu svega 3,74 posto, Osijeku 28,67, Rijeci 16,32, Karlovcu 7,90, Slavonskom Brodu 29,23, Dubrovniku 15,34, Koprivnici 50,96, Čakovcu 47, Varaždinu 40,55, Vinkovcima 7,60, Krapini 16,56... Prošle godine je u sklopu javne usluge diljem Hrvatske skupljeno 1.363.614 tona otpada, a prosječna stopa je 19,71 posto. Podaci za 2018. govorili su o 10,76 posto, što znači da je stopa u godinu dana porasla za devet posto. 

Večernji.hr

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Blokada kako provodi Fina nema u Europi

 


U Hrvatskoj više od 70.000 tvrtki i 300.000 potrošača ima blokirane račune, u Europi toga nema.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...