Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

Programirani kvarovi zabranjeni

Opširnije...


ROZP je bio u pravu

Ugradnja razdjelnika u Hrvatskoj se ne isplati, potvrdila je studija Ekonomskog instituta. Isplativa je jedino u gradovima s visokom cijenom grijanja, poput Velike Gorice i Samobora, dok se u Zagrebu, primjerice, uglavnom ne isplati.

"U Zagrebu kao najvećem potrošaču 16 posto stanova je zabilježilo veću potrošnju i oni su, naravno, opravdano nezadovoljni. U Osijeku se radi o 17 posto, a u Karlovcu o čak 25 posto", kaže Kristijan Horvat s Ekonomskog instituta u Zagrebu. "Definitivno smo donijeli odluku da idemo s novim zakonom o toplinarstvu, zakon o tržištu toplinske energije ide u povijest. Na žalost, dosadašnje politike nisu se bavile toplinarstvom na ispravan način", izjavio je državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

Ugradnja razdjelnika više ne bi trebala biti obvezna, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uvodi niz drugih mjera kako bi donijelo uštede građanima i potpuno će promijeniti zakon koji ih je uveo. Konačne zaključke predstavit će za dva tjedna, ali je vjerojatno da razdjelnici više neće biti obvezni za ugradnju na način kakav se primjenjivao dosad.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tvrdi kako je studija koju je bivši Mostov ministar Tomislav Panenić naručio od Instituta "Hrvoje Požar" dokazala suprotno: da razdjelnici jesu donijeli uštedu energije, kao najjeftinija od tri opcije dane direktivom Europske komisije. Vladu pita zašto ni nakon dvije sezone grijanja nije ponudila drugo rješenje i zašto i dalje ne ukida te iste razdjelnike. Vrdoljak ističe kako "nije postojala nikakva mogućnost da se prethodno radi studija isplativosti razdjelnika, s obzirom na to da nije bilo uzorka na kojem bi se radila. S druge strane, postojala je jasna obveza da se primijeni direktiva EK, a razdjelnici su u tom trenutku, od tri moguća rješenja, bili najjeftiniji za građane".

Obveza je nametnuta zakonom za 170 tisuća kućanstava, a državni tajnik Ante Čikotić već je prije optužio bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka da je to učinio bez izrade studije isplativosti te da je lagao kad je tvrdio da je ugradnja obveza koju nameće Europska unija.

HRT