Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

Vijest u medijima je da će država Hrvatska za umirovljenike izdvojiti čak 320 milijuna kuna. Kada se to podijeli svim umirovljenicima, iznosi baš i nisu veliki.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je rekao da će se mirovine povećati i: „Iznosit će 2,44 posto, otprilike 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu. Dakle, time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina“,  ….

Za Vladu je to veliko usklađenje, no za umirovljenike - i ne baš. Umirovljenici se i dalje pitaju gdje su sredstva koja su izdvajali tijekom svog radnog vijeka. Zaposlenik s prosječnom plaćom u svom radnom vijeku izdvojio je 100.000,00 eura, koji su uplaćeni u mirovinski fond, ma kako se zvao. Mirovinski fond je ulagao taj novac i oplemenjivao kapital, a sada se gura teza da jedna radnik radi za jednog umirovljenika.

Koja demagogija, danas radnik (zaposlenik) radi za svoju mirovinu, a ne za mirovinu postojećih umirovljenika. Nadalje troškove povlaštenih mirovina mora pokrivati država, a ne radnici (zaposlenici) iz svojih primanja, jer inače je mirovinski sustav u bankrotu.  

Na pitanje koliko bi to potrajalo jednoj domaćici, trgovkinja je rekla: "Pa može tjedan dana sigurno, to malo po malo, sigurno tjedan dana može koristiti".  Zaista bi bilo poučno vidjeti „Priručnik kako s 60 (40) kn preživjeti tjedan dana“

Što za povećanje mirovine moći kupiti potrošači (umirovljenici) u Hrvatskoj.

U Zagrebu se umirovljenik s prosječnom mirovinom od 2444 kune ne mora brinuti o izdacima za gradski prijevoz jer je on besplatan, no u Osijeku baš 60 kuna košta mjesečni pokaz za gradski prijevoz. 

U Dubrovniku 60 kuna nisu ni 2 sata parkinga u centru. Toliko otprilike stoje i 3 kave ili kuglice sladoleda na Stradunu.

U Puli se za taj novac, s umirovljeničkim popustom, može pogledati jedna predstava u kazalištu.

Pitanja koja muče hrvatske umirovljenike su:

  1. Tko je ukrao njihove mirovine?
  2. Tko je obvezan vratiti pokradeno ?
Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

Ništa od povećanje cijene za odvoz smeća

 

Ustavni sud obustavio uredbu o gospodarenju otpadom, gradovi i općine ne mogu dizati cijene

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Međimurski info centar potrošača poziva volontere

 

Volonteri se mogu javiti s Motivacijskim pismom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Opširnije...