Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...

Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

Mediji bruje o dobivenoj presudu Udruge „Franak“ po Kolektivnoj tužbi za zaštitu prava potrošača protiv osam banaka. Jedini medij koji je prenio cjeloviti i istinitu informaciju je HINA, koji je izvijestio da da je Vrhovni sud odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača."

Naime Udruga "Franak" nije imala i nema ovlast za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača (odluka – pogledaj

Temeljem navedene Odluke Vlade RH ovlast za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, pored državnih tijela imaju „POTROŠAČ“ – hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.  

Nesumnjivo je doprinos Udruge "Franak", koja je Kolektivnu tužbu iskoristila čak za osobni probitak nekih aktivista, koji su udrugu iskoristili za ulazak u Sabor na zadnjim parlamentarnim izborima, velik i oni su okupljali ljude, krenuvši kao Građanska inicijativa koja se zbog velikog interesa potrošača organizirala kao udruga.

Ne ulazeći u detalje organizacije i rada Udruge „Franak“ koje je nesumnjivo pokazala da jad i bijeda zbližava hrvatske potrošače,  nužno je radi cjelovite i istinite informacije, na što potrošači imaju zagarantirano pravo  Poveljom UN-a, reći istinu tj. činjenicu da je tužitelj u tzv. "slučaju franak" POTROŠAČ- hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača.

Nažalost Savez "POTROŠAČ" je pretrpio drastične posljedice zbog navedene tužbe, te je potezima Vlade RH (resornog ministarstva za zaštitu potrošača) doveden do likvidacije saveza (izvod iz Registra udruga RH), no Udruga "Franak" se kiti lovorikama, sada im više Savez „POTROŠAČ“ ne treba. Postoji li pravni slijednik ?

Dovoljno je pogledati presude u kojima se Udruga "Franak" ni ne spominje.

"Hrvatska posla" !

No, je li to kraj jada potrošača – dužnika po kreditima vezanim za Švicarski franak? 

Neprimjereno je galamiti „POBIJEDILI SMO!“ jer banke još nisu iskoristile sve pravne instrumente, te ne treba generalizirati „slučaj franak“ ne nekoliko dobivenih pojedinačnih sporova potrošača.

Naime iz Hrvatske udruge banaka kažu kako će banke razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. Tvrde kako Vrhovni sud ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu pojedinačnih parnica.

To znači da prava borba potrošača s bankama tek predstoji, tek je stvorena platforma s koje se može krenuti u borbu za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, je ne neozbiljno stvarati euforiju o „dobivenom sporu“, na način koji može mnoge potrošače – korisnike kredita s valutnom klauzulom vezanom za Švicarski franak, dovesti u još veće probleme i dužničko ropstvo. Poznato je da vođenje sudskog spora nije jeftino, a također da je stanje u hrvatskom pravosuđu takvo da za istovjetni spor mogu biti donesene dvije potpuno različite presude.  Ako se uzme u obzir da sudski sporovi u Hrvatskoj traju oko sedam godina, te da u Hrvatskoj ne postoji "potrošačka sudska praksa", ostaje još uvijek da se vidi razvoj situacije i proglasi pobjednik.

Naravno, potrošači imaju pravo i obavezu boriti se za zaštitu svojih prava, ali je i u ovom slučaju nužno poštovati temeljno pravo potrošača da imaju pravo na cjelovitu, pravovremenu i istinitu informaciju, temeljem koje mogu donijeti samostalno, bez ikakvog pritiska, najpovoljniju odluku za sebe.

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...