Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...

Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

U Hrvatskoj je politika zaštite potrošača kao jedna od prioritetnih politika EU, ako i njezina provedba povjerena Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta (ignorirana je riječ "potrošač" u nazivu). Od 2000-tih godina i javni i civilni sektor na području zaštite potrošača je krenuo uzlaznim putem, te su se u svim većim gradovima i nekim Općinama u Hrvatskoj osnovale udruge za zaštitu potrošača. Osnovana su regionalna savjetovališta za zaštitu potrošača, te su potrošači s pravom očekivali da će po pravima i obavezama postati ravnopravni potrošačima Europske unije. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije, politika zaštite potrošača se u Hrvatskoj pretvorila se u ukras demokracije, te su se civilni sektor počeo isključivati i marginalizirati kao zakonski nositelj politike zaštite potrošača. 

Tadašnji ministar gospodarstva Radomir Čačić jednostavno nije prepoznao značaj civilnog sektora u provedbi politike zaštite potrošača, ne je potpuno ignorirao udruge. Stanje se nije popravilo ni dolaskom ministra Ivana Vrdoljaka, čak je još brže krenulo nizbrdo, jer je doneseno nekoliko zakona kojima je potrošačima oduzeti pravo hrvatskim potrošačima na izbor robe i usluga kao temeljnom pravu koje ima daje Povelja UN i Deklaracije EK. Na jednom sastanku koji je organizirao tadašnji povjerenik za zaštitu potrošača EK, Neven Mimica, Vrdoljak je izjavio da njega "politika zaštite potrošača ne zanima".

U civilnom sektoru se očekivao napredak dolaskom nove ekipe u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, pa je i ministar Tomislav Panenić počeo slušati glas potrošača (osnovao je Povjerenstvo za rješenje problema obvezne ugradnje razdjelnika topline itd.), no slijedi smjena te MINGPO preuzima Martina Dalić, koja okuplja svoju ekipu koja ostaje i poslije njezinog odlaska, a ministar Horvat je samo nastavio zacrtane trendove isključivanja civilnog sektora iz provedbe politike zaštite potrošača.  Konačan udar civilnom sektoru je zadan gašenjem sufinanciranja projekta savjetovanja potrošača (prestalo sufinanciranje 6 Savjetovališta za zaštitu potrošača), da bi u 2020. godini potpuno prestalo sufinanciranje civilnog sektora u resoru "zaštita potrošača" od strane MINGPO (Vlade RH), te je potpora udruga za zaštitu potrošača naložena Zakonom o zaštiti potrošača jedinicama lokalne samouprave. Odrednica u Zakonu nema instrument prisile (obaveze), pa 80% jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj ne podupire udruge za zaštitu potrošača.

Pandemija COVID-19 je došla kao naručena da se civilni sektor u resoru "zaštita potrošača" konačno potpuno marginalizira. Površna raščlamba stanja pokazuje da je sve to izvedeno planski i s namjerom, jer u Hrvatskoj ne postoji ni nacionalna politika zaštite potrošača. 

Naime resor zaštite potrošača je u MINGPO koje vodi ministar Horvat, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman vodi resor zaštita potrošača koje se preko pomoćnice ministra Ivane Soić provodi u resoru "trgovina i unutrašnje tržište" (Služba za zaštitu potrošača) . Pri tom valja uočiti da je Služba za zaštitu potrošača koju vodi Đema Bartulović potpuno isključena iz donošenja odluka o provedbi politike zaštite potrošača, već Ivana Soić stvara interesnu grupu "povjerljivih". Gospođa Soić počinje "upravljati udrugama" stvarajući grupu "povjerljivih odabranih udruga" preko kojih se ustvari počinje uplitati u rad civilnog sektora, potpuno ignorirajući sveze udruge za zaštitu potrošača. 

Kao posljedica takve politike je gašenje dva hrvatska saveza udruga za zaštitu potrošača ("POTROŠAČ" - hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske). U toj situaciji je opstala jedno Razvojna organizacija za zaštitu potrošača, te je kao reakcija na gašenje navedenih saveza osnovan novi savez udruga potrošača pod nazivom Mreža potrošača Hrvatske. 

No, MINGPO ne prepoznaje (ili ne želi) postojanje saveza i dalje djeluje preko nekoliko povjerljivih udruga, te civilnom sektoru oduzima pravo na pokretanje kolektivne tužbe za zaštitu prava potrošača koje si imali ugašeni savezi,  na način da ta ovlast nije dodijeljena postojećim savezima (donošenje odluke sukladno Zakonu o zaštiti potrošača je u nadležnosti Vlade RH). Slijedi novi udar, reformira se Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača u koje su navedeni ugašeni savezi imenovali po dva predstavnika, na način da savezi udruga nemaju pravo imenovanja svojih predstavnika, već se predstavnici udruga nominiraju osobno, a MINGPO odlučuje koga će prihvatiti. Rezultat tih inovacija su da je od 27 članova Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača samo jedan predstavnik udruga za zaštitu potrošača (bivša sindikalna aktivistica), a kojeg nisu nominirale udruge za zaštitu potrošača. 

Možda sve to izgleda čudno, ali ako se malo zagrebe ispod površine stvari postaju jasnije. Naime cijela priča postaje povezana s propašću Agrokora i grupom Borg. Ministrici Dalić je državna tajnica za sektor zaštite potrošača Nataša Mikuš Žigman, čiji muž Ante Žigman dolazi na čelo HANFA-e u veljači 2018. (Dalić je otišla u svibnju 2018.). Već u to vrijeme da Savez "POTROŠAČ" (tada još aktivan) u suradnju s udrugom FRANAK, dobio spor vezan za kredite u švicarskim francima u sporu s bankama u Hrvatskoj.  Jasno je da se ekipa bankarsko-trgovačkog lobija organizirala da  uništi civilni sektor bar do razine da "institucionalnog preživljavanja". Tu zadaću je dobila gospođa Soić, koja je po obavljenoj zadaći, gle čuda "zatražila razrješenje" od ministra Horvata i dobila radno mjesto u HANFA-i. 

Može se jedino zaključiti da kreiranjem politike zaštite potrošača i opstojnošću civilnog sektora na području zaštite potrošača upravlja HANFA, koja je kako objavljuju mediji  postala “državni obrt” za zataškavanje malverzacija članova obitelji i prijatelja. Nesumnjivo da je najveća žrtva u toj raboti civilni sektor koji se počeo petljati u svim poznate malverzacije iz afere Agrokor&grupa Borg. 

 

 

 

Plus hosting - banner
 


Ako ste kupovali u ovoj online trgovini, odmah provjerite stanje na bankovnom računu!

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...