Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

Piše: Željko Tomašić

--------------------------------

Zanimljivo je pogledati emisiju na HRT-3 "Peti dan" jer se sučeljavanju stajališta "za" i "protiv" komentatora snagom argumenata s kojima oni raspolažu. Sinoć je započela  s emitiranjem 11. sezone emisije. Teme su bile : korupcija i rad nedjeljom. Komentatori su bili: Aleksandar Musić, Marijana Bijelić, Petar Mitrikeski i Matija Štahan.

O temi korupcije i rješavanju tog zla bio je zanimljivih promišljanja iako su naginjala kao "socijalističkom utopizmu", ali je problem jasno prepoznat kao ZLO koje razara društvo.

Ali su me jako iznenadila u raspravi stajališta o neradnoj nedjelji. Prvo se gurala teza da je to zahtjev crkve, onda se objašnjavalo da bi veliki trgovački lanci napustili Hrvatsku i otpustili tisuće radnika.  Nisam vjerovao ušima da dobro čujem što govore komentatori, vrlo mladi ljudi. Da su tako nešto plasirali korumpirani političari i ljudi koju na radu nedjeljom zarađuju na jadu i bijedi hrvatskih građana, još bi "progutao", ali kad takvo mišljenje imaju mladi ljudi, to me je jako zabrinulo.

Naime nijedan strani trgovački lanac u svojoj domicilnoj državi NE radi nedjeljom, a u nekim državama EU radno vrijeme trgovina završava u subotu u podne i započinje u ponedjeljak u podne. Neradna nedjelja je pravilo i mogu nedjeljom ujutro raditi samo prodavaonice kruha. Neradna nedjelja je stvar kulturološkog dosega društva i strah od otpuštanja radnika ako Hrvatska zabrani rad trgovina nedjeljom je potpuno neutemeljen tj. promašen. 

Čuli smo takve prijetnje za vrijeme "lockdown-a" i neki trgovci su čak ucjenjivali na taj način državu, ali tu je država bila potpuno nespreman. Bilo je dovoljno samo poslati tržišne i sanitarne inspekcije i ti isti trgovci bi morali još i zapošljavati ljude.  Ne smijemo dozvoliti ucjene toga tip, nego konačno provjeriti što to nama u tim trgovačkim lancima koji u Hrvatskoj imaju skuplje proizvode nego u matičnim zemljama, a daleko manje kvalitete, prodaju.  Država se konačno mora početi brinuti o svojim potrošačima, a ne se skrivati iza "zakona tržišta" jer ti zakoni u Hrvatskoj jednostavno ne funkcioniraju. Naime se trgovački lanci sada već i vro otvoreno, da ne kažem javno dogovaraju o cijenama, a i nije tajna da su na početku kad su se "uvalili" u Hrvatski dampinškim cijenama uništili male trgovine (konkurenciju). Npr. Luxembourg ne dozvoljava trgovačkom lancu Kaufland da otvara trgovine kod njih, jer roba koju prodaje Kaufand ne zadovoljava kriterije potrošača u Luxembourgu.

Prvo zlo po osamostaljenju Hrvatske je bilo što je uništeno gospodarstvo i glavna gospodarska grana postala turizam.  Drugo veliko zlo je što je Hrvatska rasprodala sve domaće banke i sada udružene strane banke ucjenjuju Hrvatsku i treće veliko zlo je što je Hrvatska pretvorena u najekološkiji EU shoping centar (svo "smeće" EU završava u Hrvatskoj).  Još 1995. u fazi entuzijazma HGH je propisala Posebne uzance u trgovini na malo, za koje današnje trgovine ne znaju, a još manje ih se pridržavaju. A tim se  posebnim uzancama uređuju se prava, obveze i odgovornosti subjekata u obavljanju trgovine na malo pravnih i fizičkih osoba i prodavača-trgovaca (trgovac) te kupaca i mogućih kupaca (potrošača).

Npr. obraćam se potencijalnim čitateljima ove kolumne, tko od nas zna da uzanca uopće postoje, te da je u njima propisano: "Trgovac je dužan uslužiti dijete - potrošača s posebnom pažnjom. Trgovac je obvezan robu pakirati tako da je dijete sigurno nosi. Roba u prodavaonici mora biti tako izložena da je sigurnost djece maksimalna. Trgovac je dužan posebnom pažnjom uslužiti potrošača - invalida. Starijim potrošačima trgovac će posvetiti posebnu pažnju strpljenje, te udovoljiti njihovim željama za specifičnostima u količini, kakvoći i dr. ako to ne šteti drugom potrošaču ili trgovcu."

Sjetilo se trgovačkog lanca Billa koji van domicilne države radni isključivo u novoosnovanim državama koristeći "pozitivnu shoping glad" i kada "pokupi vrhnje" tja kada se tržite malo stabilizira i pojavi se konkurencija oni se povlače iz te države i traže novu žrtvu. 

Ovih nekoliko činjenica kojima strani trgovački lanci ucjenjuju Hrvatsku, a posebno radnom nedjeljom nepobitno ukazati na elemente povratka feudalnih odnosa (ili suvremenog robovlasništava). Te činjenice dokazuju da su hrvatski potrošači, kao uostalom i Republika Hrvatska, građani II reda u Europskoj uniji.  Dostojanstvo radnika, građana se ne poštuje, te ga se smatra jeftinom robom s kojom se može trgovati na tržištu rada.  

Gdje je tu država ?

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

5. paket mjera za zaštitu od rasta cijena

Vlada RH: 5. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...