Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Hrvatskoj dvije službene opomene zbog kršenja prava EU-a: odlaganje otpada i PDV-u u e-trgovini.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Što kada auto zakuha?

Česta slika tijekom turističke sezone: automobili u zaustavnoj traci s otvorenim poklopcem motora ispod kojeg izlazi para iz hladnjaka. Evo kako spriječiti oštećenja motora i privremeno riješiti problem.

Prva pomoć kad auto zakuha
Pročitajte naših 6 načina prve pomoći protiv pregrijavanja rashladne tekućine u motoru. Važno: većina savjeta dovest će vas tek do najbližeg servisa i nikako nisu trajno rješenje. Pratite temperaturu motora. Ako kazaljka ponovno dođe u crveno područje unatoč svemu što ste probali, parkirajte automobil i zovite pomoć na cesti.

Uključite grijanje na najjače
U principu se za grijanje kabine koristi hladnjak jednak onome koji hladi motor, samo manji. Pojačajte grijanje i stavite ventilator u najvišu brzinu. U autu će postati jako vruće, otvorite prozore!

Dopunite rashladni sustav
Ako je temperatura previsoka najčešće nedostaje rashladne tekućine. Dobra vijest: za prvu pomoć ne trebate čak ni destiliranu vodu. Poslužit će obična voda iz slavine, u servisu će ionako izmijeniti svu rashladnu tekućinu.

Provjerite termostat
U osnovi termostat je ventil između malog i velikog rashladnog kruga. Ako je ispravan vruća će tekućina ispuniti cijevi koje vode do hladnjaka čim kazaljka u kokpitu prijeđe 80 °C.

Premostite senzor temperature
Moderni automobili imaju električni ventilator koji osigurava dovoljan protok zraka preko hladnjaka i dok automobil stoji, primjerice u prometnoj gužvi. Senzor određuje kad se ventilator uključuje. Ako je senzor neispravan, možete ga premostiti tako da ventilator radi stalno.

Spojite ventilator direktno na akumulator
Ako ventilator ne radi ni nakon što ste isključili ili premostili senzor, možete ga spojiti direktno s akumulatorom. Prije toga svakako provjerite je li osigurač na kojem je ventilator ispravan. Možda je u njemu problem.

Popravite crijevo trakom
Lokva ispod automobila otkriva da negdje nešto curi. Dolijte vode i kratko pokrenite motor. Ako curi neko od crijeva, najčešće su krive životinje. Najčešće je najbolja prva pomoć samoljepiva traka. Preporučamo duct-tape, a ako ga nema pokušajte izolir-trakom. Druga opcija: umetnite komad crijeva i osigurajte s dvije šelne.

AUTO BILDOV SAVJET
Iznenađujuće je koliko ljudi nepripremljeno ide na godišnji odmor automobilom. Najgore je pokvariti si godišnji stotinjak kilometara od kuće. Puno je bolje par tjedana ranije posjetiti servis i prekontrolirati auto na vrijeme da se otklone eventualni kvarovi. Mnogi servisi nude posebne ponude upravo za to.

Dnevnik.hr

Plus hosting - banner
 


Policija će paziti da se pravilo poštuje. Kod vulkanizera se ovih dana stvaraju prilične gužve.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Diskriminacija potrošača u Karlovcu

 


Udruga KORANA: Otvoreno pismo Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Karlovca  

Opširnije...

Premalo iskorištavamo koristan otpad

 


Možda u nadležnom ministarstvu i tijelima Sabora shvate da postoje i korisnici usluga. 

Opširnije...

242 tisuće blokiranih građana - potrošača

 


Dug u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosi na dug potrošača prema bankama.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...