Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Ispravno punjenje baterije

Kako biste izbjegli pregrijavanje, oštećenje baterije ili njezin smanjen kapacitet, nemojte ostavljati uređaje uključene u struju nakon punjenja.

Od pojave mobilnih, a onda i pametnih telefona, pojavilo se i pitanje kako i koliko puniti bateriju.

Neki su telefoni dolazili s unaprijed napunjenom baterijom, druge je trebalo prvo u potpunosti isprazniti, a tek onda napuniti do kraja. Tijekom godina tako je nastala prava pomutnja oko toga kako i koliko puniti bateriju.

Upravo je pametnim telefonima, bez kojih više ne možemo, baterija jedna od glavnih boljki. Brzo se prazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet i najčešće ostaje bez energije kad nam telefon najviše treba.

Dodatni je problem kad vam proizvođač sam usporava uređaj i smanjuje trajanje baterije ne bi li vas natjerao da kupite novi uređaj.

No postoji nekoliko pravila koja bi mogla pridonijeti duljem trajanju baterije, ali i boljem iskustvu korištenja pametnog telefona.

Prije svega, najbolji način da napunite bateriju svog pametnog telefona jest malo i često. Kad god imate koju minutu, priključite pametni telefon na punjač. Za razliku od starijih verzija baterija, novim baterijama takvo punjenje neće naškoditi.

Nemojte do kraja isprazniti bateriju prije no što ju ponovno počnete puniti. Takvo "duboko" pražnjenje, zapravo više šteti nego pomaže bateriji i skraćuje njezin životni vijek, a za neke uređaje može biti i pogubno.

Baterija bi, ako je to ikako moguće, trebala biti napunjena između 65 i 75 posto. To je magična granica koja bi trebala osigurati najdulji život bateriji. Kako je veoma teško postići tu razinu napunjenosti, trebali bi barem težiti razini između 45 i 75 posto.

Nemojte puniti bateriju do kraja, pogotovo ako je ispražnjena u potpunosti. Litijum-ionske baterije koje se koriste u pametnim telefonima ne moraju biti napunjene do kraja. Čak je preporučljivo da ne budu napunjene do kraja jer visoka voltaža može naštetiti kapacitetu baterije dugoročno.

Većina korisnika pametnih telefona puni svoje uređaje tijekom noći. Osim što ih u tom periodu ne trebaju, imaju osjećaj da će se tako najlakše napuniti do kraja. No ako bateriju ne bi trebalo puniti do 100 posto, vjerojatno ju ne bi trebalo ni ostavljati da se puni tijekom noći. Osim ako se ne mislite ustajati kad se baterija napuni na 75 ili 80 posto.

I na kraju, kako biste izbjegli pregrijavanje, oštećenje baterije ili njezin smanjen kapacitet, nemojte ostavljati uređaje uključene u struju nakon punjenja.

Zimo

Plus hosting - banner
 


Objavljen je prvi pregled podataka iz sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Provjerite učinkovitost proizvoda i ukupne troškove!

 


Nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih i elektroničkih uređaja

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...