Ponedjeljak, 22 Listopad 2018

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Prečesto su potrošači u nepovoljnom položaju u odnosima s tvrtkama i vladajućim strukturama, koje ih bez zaštite izlažu nesigurnoj, nepoštenoj ili neetičnoj poslovnoj praksi.
Želimo to promijeniti i osigurati da se glas potrošača čuje i poštuje, te da sa vladajućim strukturama i tvrtkama imaju ravnopravne interaktivne odnose. S našim članicama, partnerima i potrošačima Hrvatske i Europske unije, izazivamo nepoštenu, nesigurnu i neetičnu poslovnu praksu kako bi osigurali da se prema svim potrošačima odnosi pošteno i iskreno, poštujući njihova potrošačka prava.

Regulatori tržišta


Trešnje ili biftek

Internetski portal HRT je danas pod naslovom "Trešnje ili biftek" objavio članak slijedećeg sadržaja:

"Jesti svježe trešnje u siječnju - moguće je, ali samo za one dubljeg džepa. Trešnje su stigle na zagrebačku tržnicu Dolac, i to iz Čilea. No za njih u ovo doba godine treba izdvojiti pozamašan iznos, za kilogram nevjerojatnih 250 kuna.  Kraljica ljetnog voća cijenom je nadmašila čak i škampe te vrhunske bifteke."

U ROZP podsjećaju potrošače da su oni regulatori tržišta, te da imaju pravo odlučiti kako će trošiti svoj novac. Pa ako je neki trgovac procijenio da će doći do lake zarade, potrošači ga imaju priliku uvjeriti da je napravio krivu procjenu, tj. čak i da imaju novaca da s rezignacijom odbace i pomisao na kupnju trešanja po toj cijeni, pa neka ih trgovac sam konzumira. 

Hrvatski građani znaju što je trešnja i na kojem stablu raste plod trešnje, te kolika je realna cijena, a ove kao da su putovale preko Marsa, pa si troškovi tranasporta toliko podigli cijenu.

Jasno tržište ima svoje zakone, ponude i potražnje, što u naravi određuje cijenu, te iste trešnje od 250 kn/kg će za par dana imati cijenu 25 kn/kg ili manju, jer trešnja se ne može zamrznuti i čuvati. 

Pa tko voli neka izvoli, kažu u ROZP.

Savjetnik za zaštitu potrošača
Željko Tomašić

Potrošači istražuju

Suvlasništvo SZ

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...