Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

Eko vinjete u EU i kazne

Opširnije...


Širenje Zlatne žutice

Vlasnici vinograda tijekom vegetacije trebaju pregledati loze, te uoče li simptome zaraze, odmah trebaju izvijesti fitosanitarnog inspektora

Zlatna žutica vinove loze (Grapevine Flavescence dorée) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi vrlo brzo poprima razmjere epidemije čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma koja živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka.

Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su izražajniji. Često se pojavljuju na cijelom trsu, ali mogu se pojaviti samo na mladicama lucnja ili reznika.

Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno je žut i krut pa se na dodir drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorti. Simptomi na mladicama su skraćeni internodiji, mladice ostaju zelene, a tijekom zime smrzavaju se i propadaju. Cvat se katkad potpuno osuši i ostaje na trsu. Ako se simptomi pojave nakon završene cvatnje, grozd postupno vene i ne dozrijeva. Ova se bolest širi zaraženim sadnim materijalom ili je širi američki cvrčak (Scaphoideus titanusBall), vektor zlatne žutice vinove loze Flavescence dorée (FD), koji je danas proširen i prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske. Iznimno je važno, upozorava Podružnica Zadarske županije Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, da posjednici vinograda obvezno tijekom vegetacije provode vizualne preglede vinove loze te ako uoče simptome zaraze, odmah izvijeste fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo ili Savjetodavnu službu.

Večernji.hr