Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Države članice imat će 24 mjeseca od stupanja direktive na snagu da je prenesu u nacionalno pravo

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

#budimoodgovorni

 
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izvršilo eutanaziju  udruga za zaštitu potrošača

Smjenom ministra gospodarstva Panenića, te preuzimanje Ministarstva gospodarstva poduzetništva i odbra u cijelosti od strane HDZ-a, započinje sistematska i planska eutanazija udruga za zaštitu potrošača tj. civilnog sektora.  Posebno su radikalne mjere poduzete kada je čelo resornog ministarstva došao aktualni ministar Drago Horvat.

Prvo je zaustavio sufinanciranje projekta „Savjetovanje potrošača“ koje su provodile udruge. Kuda su preusmjerena ta sredstva, ne zna se.  Potom je odbio dati potporu (pismom potpore) projektima udruga za zaštitu potrošača koje su to zatražile od MINGPO.  Pa je kao demokratski ukras nezakonito proveden javni natječaj za udruge za zaštitu potrošača od strane MINGPO, pri čemu su prihvaćena 2 projekta udruge koja nije upisana u Registar udruga kao udruga za zaštitu potrošača, a odbijena 4 projekta udruga za zaštitu potrošača itd.

Konačno je nakon višegodišnjeg negodovanja udruga za zaštitu potrošača došlo na red Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača, koje de facto nije postojalo od 15. prosinca 2017. kada je održalo zadnju sjednicu.  Konačno je Odlukom Vlade RH (NN 57/2019) određeno da se NVZP sastoji od 30 članova, od čega samo 3 moguća predstavnika udruga za zaštitu potrošača. Na osnovu te Odluke Vlada RH donosi Rješenje o imenovanju predsjednice i dijela članova nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača (NN 104/2019) dana 30. listopada 2019. godine u kojem je od 28 članova samo jedan predstavnik potrošača.  Naime 28 članova je imenovano direktno, a za udruge za zaštitu potrošača je bio raspisan javni natječaj. Da udruge ne prihvaćaju takav odnos resornog ministarstva dokaz je što se na taj natječaj javila samo Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba. Nijedan druga udruga za zaštitu potrošača nije prihvatila ovu farsu i omalovažavanje potrošača preko udruga u koje su se organizirali.

Demokratska društva karakterizira supostojanje triju sektora: javnoga (država), privatnog (tržište) i građanskog (civilno društvo). Najkraće rečeno, civilno društvo jesu građani koji se aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja.

MIGPO na čelu s ministrom Dragom Horvatom, ovu definiciju demokratskog društva je protumačilo na svoj način, te je najkraće rečeno, javno društvo (država) u potpunosti preuzela kontrolu nad civilnim sektorom te je sebi uzelo za pravo da se aktivno i slobodno upliće u sve sfere djelovanja civilnog društva.   

Time se po tko zna koji put javno pokazuje da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrata u izrazitom sukobu interesa, kao resorno ministarstvo za zaštitu potrošača, jer de facto trgovačko-bankarski lobij definira prava i načine zaštite potrošača u Hrvatskoj, na čije formiranje potrošači preko svojih udruga nemaju savršeni nikakav utjecaj.

Kako je takva nepravda postala pravilo, jasno je da je otpor potrošača preko svojih udruga neminovnost i obaveza.

Ovakva situacija nalaže Mreži potrošača Hrvatske, kao savezu udruga potrošača koji se žele boriti za svoja prava, da krene u realizaciju prihvaćene Strategije djelovanja, te da demokratskim metodama MINGPO i Vladi RH dokaže da potrošač nije „slabija strana na tržištu“, kako oni tvrde i Nacionalnom programu zaštite potrošača, nego da je „regulator tržišta“, kako je to u uljuđenom svijetu.

Ova Vlada i resorno ministarstvo nikada nisu tražili miljenje potrošača (udruga za zaštitu potrošača), te je vrijeme da se u Hrvatskoj čuje glas potrošača. I to ne samo čuje, nego da se i poštuje, jer temelji Lijepe naše su na leđima potrošača.

Zamjenik predsjednika MPH
za strategiju razvoja i komunikacije

Željko Tomašić, mag.ing.aedif

Plus hosting - banner
 


Sitnice poput omiljene čokoladice ili čak i pelene za bebu pomoći će joj više nego što mislite.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Europski sud donio presudu oko kredita

 


Europski sud presudio da banke ne smiju troškove ugovaranja svaliti na klijente

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...