Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


"Pamučne, perive maske“ nemaju propisana svojstva zaštite, nemaju EU izjavu sukladnosti

Opširnije...
 

Potrošači su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prigoda za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava poštuju.

Svjetski dan prava potrošača svoje porijeklo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući Deklaraciju američkom Kongresu 13. ožujka te godine Kennedy je, uz ostalo, kazao i slijedeće: „Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.“

Svjetski dan prava potrošača  (World Consumer Rights Day) prvi je puta obilježen 15.ožujka 1983. godine usvajanjem UN-ova vodiča za zaštitu potrošača. Svake godine aktualizira se rasprava o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača.

Kako Sabor i Vlada Republike Hrvatske nikada do sada nisu dali značaj tom danu tj. potrošačima, a resorno ministarstvo za zaštitu potrošača tradicionalno ne prihvaća zajedničko obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača sa civilnim sektorom (udrugama za zaštitu potrošača), Mreža potrošača Hrvatske pod visokim pokroviteljstvom Međimurske županije ove godine organizira zajedničko obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača.

Središnje teme za obilježavanje Svjetskog Dana prava potrošača definira Consumers International (krovna svjetska organizacija potrošača), a za ovu godinu je je definirana tema – Održiva potrošnja.

Potražnja za održivim proizvodima raste – naročito među mladim potrošačima. Svjetskim istraživanjima je utvrđeno je da se stvarna kupnja održivih proizvoda kreće u rasponu od 20 do 30%, što je za Hrvatsku zabrinjavajuće s obzirom na razvijenost gospodarstva i prirodne resurse. Općenito gledano, održivost nije lak izbor za potrošače i za nju moraju uložiti trud u istraživanje i odabir pravog proizvoda/usluge za kupnju, promijeniti ponašanje ili platiti više.

Ipak, postoje prve naznake smanjenja te razlike između namjere i djelovanja i ključno je da nastavimo raditi na tome do njezina uklanjanja. Održivu potrošnju moramo učiniti lakom opcijom za potrošače.

Upravo stoga je Međimurska županija odabrana za mjesto obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača, kao Županija koja temeljni interes posvećuje proizvodnji domaće hrane i korištenju obnovljivih izvora energije, jednom riječju održivoj potrošnji.

Cijeli događaj trebao se zbiti u četvrtak 12. ožujka, ali je zbog ove situacije oko koronavirusa odgođen do daljnjeg, a o novom datumu održavanja javnost će biti pravovremeno informirana.

Međimurske novine

Plus hosting - banner

Godišnje bacimo oko 400 tisuća tona hrane i namirnica! Više od polovice prehrambenog otpada u cijeloj Europskoj uniji nastaje u kućanstvima. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tona zdravstveno ispravnih namirnica.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

15. ožujka – Svjetski dan prava potrošača

 

Potrošači su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...