Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Hrvatskoj dvije službene opomene zbog kršenja prava EU-a: odlaganje otpada i PDV-u u e-trgovini.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Konzum plus d.o.o. prodaje pelet na čijoj je ambalaži lažni certifikat kvalitete ENplus (A2) 

CROBIOM - hrvatska udruga za biomasu okuplja proizvođače peleta u Republici Hrvatskoj, a proteklih tjedana uočene su nepravilnosti oko prometa drvnog peleta. Naime, obaviješteni smo kako je u poslovnicama tvrtke Konzum plus d.o.o. u prodaji pelet proizvođača Drvosječa d.o.o. iz Bosne i Hercegovine, dok je na ambalaži istaknuto kako roba posjeduje europski certifikat kvalitete peleta ENplus (A2).

Međutim, provjerom kod European Pellet Councila (europske organizacije za pelet i certificiranje) utvrđeno je kako navedeno poduzeće nije na popisu certificiranih proizvođača te se na taj način plasmanom takve robe obmanjuje kupce nudeći im kvalitetu i karakteristike koju navedeni proizvod ne sadrži. O navedenoj situaciji CROBIOM je odmah obavijestio European Pellet Council sa sjedištem u Bruxellesu, kao i trgovački lanac Konzum plus d.o.o. uz preciznu informaciju kako se na tržište stavlja proizvod s lažnim certifikatom.

Zaprimljen je pisani odgovor tvrtke Konzum plus d.o.o. o u kojem se navodi kako navedena roba posjeduje certifikat, ali kako je isti izdan na drugu pravnu osobu, tvrtku DMM d.o.o. iz Sarajeva. Kako se radi o drugom poslovnom subjektu u posjedu certifikata, CROBIOM je kao punopravna članica europskih strukovnih asocijacija prenio stajališta izdavatelja certifikata kako se temeljem zakonskih odredbi u ni u kojem slučaju ne smije koristiti certifikat za pelet druge tvrtke, što je trgovačkom lancu Konzum plus d.o.o. i dodatno argumentirano, uz prijedlog da se sporna količina trenutno povuče s tržišta i ukloni iz promidžbenih materijala koji promoviraju izuzetno niske cijene peleta. Do danas CROBIOM nije zaprimio povratni odgovor trgovačkog lanca Konzum plus d.o.o.

Štoviše, današnjom provjerom na pojedinim prodajnim mjestima Konzum plus d.o.o. utvrđeno je kako je sporni pelet proizvođača Drvosječa d.o.o. još uvijek u prodaji unatoč poslanim upozorenjima i argumentaciji o lažnom certifikatu za navedeni proizvod. Sukladno uputama izdavatelja certifikata o nepravilnostima je obaviješten Državni inspektorat RH, a European Pellet Council slične situacije uobičajeno rješava preko Europola, dok će se u ovom slučaju obratiti direktno nadležnim inspekcijama i institucijama u BiH.

Ovim priopćenjem CROBIOM želi o slučaju obavijestiti najširu hrvatsku javnost, zaštititi potrošače, ali i domaće proizvođače koji posjeduju certifikate i koji uredno podmiruju troškove izdavanja certifikata. Cilj je također, spriječiti pojavu nekvalitetnih proizvoda koji potencijalno derogiraju poziciju drvnog peleta na tržištu, kao i spriječiti pojavu dampinških cijenama i nelojalnu konkurenciju na tržištu.

Priopćenje CROBIOM (original - pdf)

 

Plus hosting - banner
 


Policija će paziti da se pravilo poštuje. Kod vulkanizera se ovih dana stvaraju prilične gužve.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Diskriminacija potrošača u Karlovcu

 


Udruga KORANA: Otvoreno pismo Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Karlovca  

Opširnije...

Premalo iskorištavamo koristan otpad

 


Možda u nadležnom ministarstvu i tijelima Sabora shvate da postoje i korisnici usluga. 

Opširnije...

242 tisuće blokiranih građana - potrošača

 


Dug u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosi na dug potrošača prema bankama.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...