Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Sve ekonomske krize u povijesti do sada su iznijeli potrošači na svojim leđima, tako će biti i sada.

Svjedoci smo grčevite borbe trgovaca za ekstraprofitom koji im se dijelom uskraćuje mjerama Vlade RH za smanjenje pritiska recesije na potrošače.  Osjeća se i veliki zaokret službene hrvatske politike u brizi  za potrošače i sve se više sluša glas potrošača. Kod predstavljanje Vladinih mjera Premijer je izjavio da su mu na prvom mjestu potrošači. To je veliki uspjeh pokreta za zaštitu prava potrošača, jer do sada u Hrvatskoj čak ni u kampanjama nijedan političar nije izrekao riječ „potrošač“.

Hrvatska politika je pravilno procijenila da su potrošači regulatori tržišta i vrijeme je da se djeluje koordinirano učinkovitom suradnjom civilnog i javnog sektora.

Krajnje je bahato i neodgovorno od trgovaca da skrivaju proizvode i skidaju ih s polica, te da ograničavaju kupnju količine pojedine robe, za to opće nema potrebe, jer nema nestašice na tržištu. Objašnjenje trgovaca da se boje kazne ako „prodaju proizvode ispod nabavne cijene“ je krajnje bahato i nepromišljeno. Potrošači su zamijetili da na policama nekih trgovaca nema šećera iz hrvatske šećerane, nema ulja iz hrvatskih uljara, nema brašna iz hrvatskih mlinova, a to je dokaz da je roba nabavljena iz uvoza po ekstremno niskim cijenama.

Sve ekonomske krize u povijesti do sada su iznijeli potrošači na svojim leđima, pa će tako i ovu galopirajuću recesiju, ali će nam svima biti lakše ako to radimo zajedno, a ne da se neki trgovci bogate u vrijeme inflacije i pri tome postaju generator recesije.

Društvo potrošača Međimurja poziva potrošače da se zajedno zaštitimo i pokažemo da smo regulatori tržišta. Ne može trgovac diktirati po kojoj cijeni će nam prodavati robu, nego moraju djelovati zakoni tržišta tj. ponuda i potražnja. Mi potrošači možemo i moramo određivati cijene, jer imamo pravo odlučivati kada i za što ćemo trošiti naš novac.

Djelujmo usklađeno i izbjegavajmo trgovine u kojima se ograničava kupovina robe (šećera, ulja, brašna i sl.). Neka nam ne bude teško otići u drugu trgovinu ili trgovački lanac koji se ne koristi takvim podvalama.  Objavljujmo javno, kako preko društvenih mreža, tako i preko medija koji trgovci se koriste tom nepoštenom rabotom i nemojmo kupovati kod njih, neka si stvaraju zalihe koje ih vode u propast.

Šećer, ulje, brašno i sl. su proizvedeno od prošlogodišnjeg uroda i to još u vrijeme kada nije započela energetska kriza.  Cijena energije može povećati cijenu proizvoda tek iduće godine i ne sumnjamo da će to trgovci ukalkulirati u cijene. Nema nikakvog opravdanog razloga da npr. šećer ili brašno iz prošle godine poskupljuju zbog povećanja cijene energije u ovoj godini.  Zapazimo i da je Vlada RH ograničila cijene energije, a i pomaže trgovcima u problemima, zato ne dozvolimo da nas neki trgovci varaju.

Potrošači, mi smo regulatori tržišta, a Povelja UN-a o pravima potrošača, nam daje pravo da sami, bez ikakvog pritiska, odlučujemo kako i gdje ćemo trošiti svoj novac.

Željko Tomašić
predsjednik DPM

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…

Marketinški trik kojim se legalno zavaravaju kupci: “Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…”

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...