Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Zaštita potrošača: 148 od 399 pregledanih internetskih trgovina koristi manipulativne tehnike

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Prelazak kućanstva na novog opskrbljivača plinom u javnoj usluzi (Gradska Plinara Zagreb – Opskrba) koja će od 1. listopada plin plaćati po reguliranoj cijeni, podrazumijevat će i završne korake potrošača s tvrtkom E.ON u razrješavanju potraživanja i dugovanja.

Naime, zbog dostavljenih računa za travanj/svibanj 2022. i "prenapuhane" procjene potrošnje plina za predstojeće tromjesečno razdoblje, neki potrošači su unaprijed platili u cijelosti ove račune te su tako u preplati.

Također, dio potrošača je primijetio da je na računima nakon travnja (primjer računa iz kolovoza u nastavku) E.ON izdao račune u kojima je dvostruko naplaćena količina plina koja je potrošačima već zaračunata u travnju!

UZP Kutina obratili su se i jedni i drugi potrošači, pa je stoga udruga u ime potrošača poslala upite tvrtkama E.ON i Moslavini Plin d.o.o., kako bi se rasvijetlili uzroci ovakvog obračuna te doznalo s kojim stanjem plinomjera su potrošači prebačeni novom opskrbljivaču. Dobili smo samo dio odgovora, pa ih objavljujemo kako bi potrošači znali dalje postupati.

KONTROLA RAČUNA

Ako ste u cijelosti platili račun iz travnja (procijenjenu količinu potrošnje) provjerite račune od travnja do kolovoza i usporedite početna i završna stanja plinomjera, kako ne biste dva puta platili istu količinu plina. Ukoliko se stanja preklapaju, vjerojatno su Vam naplatili dio iste količine plina dva puta. U prilogu dajemo primjer računa jednog od potrošača koji nam se obratio i za kojega smo uputili pritužbu (odgovor očekujemo).

PREPLATA I POVRAT SREDSTAVA

Kako nam se obratio potrošač s upitom za povratom preplaćenih sredstava po računima plina, poslali smo upit E.ON-u i dobili sljedeći odgovor (u prilogu izdvojeno iz odgovora 12.10.2022.).

Dakle, NAKON što dobijete ZAVRŠNI RAČUN od E.ON-a u listopadu za potrošnju plina u mjesecu rujnu (završno stanje plinomjera s kojim prelazite novom opskrbljivaču) provjerite na računu jeste li u PREPLATI (obično na prvoj strani računa ispod stavke Ukupan iznos računa, npr. piše: Ukupno dospjelo zaduženje na dan..). Ukoliko sumnjate u ispravnost obračuna i naplate, provjerite prethodne račune i Vašu evidenciju plaćanja (i sa stanjem od 30.9. ako ga znate), te uputite prigovor E.ON-u što prije po dobivanju računa (nakon rješavanja tog pitanja zatražite preplatu, ako se utvrdi).

Kako E.ON u svojim Općim uvjetima nema odredbu kojom bi se propisao obrazac zahtjeva za preplatu sredstava, niti je to predvidio u dokumentu, pronašli smo sličan obrazac kod HEP-Elektra, pa (prema tom obrascu) napominjemo da u zahtjevu navedete sve podatke o obračunskom mjestu (kao što je na računu), kako Vas ne bi tražili dopune ili zavlačili:

• ime i prezime korisnika (kupca) na kojeg glasi račun (tražitelj isplate može biti samo kupac ili njegov opunomoćenik, uz uvjet da je punomoć ovjerena kod javnog bilježnika, HEP- El)

• adresa kupca

• OIB kupca

• Broj obračunskog mjernog mjesta (plinomjer, OMM MSL-LOK -)

• iznos sredstava za povrat - potvrda o uplati preplaćenog dijela (priložite kopiju završnog računa gdje je vidljiva preplata)

• IBAN tekućeg računa kupca

• kontakt/tel/e-mail kupca

• navedite kako želite da vam izvrše povrat (jednokratno, na rate)

• potpišite zahtjev i skenirani pošaljite (sa kopijom završnog računa).

Nadamo se da je ovo konačni epilog priče s tvrtkom E.ON i da građani neće imati problema s povratom sredstava. Udruga će i dalje pratiti i obavještavati građane o eventualnim nepravilnostima i kršenjima prava potrošača, a kako bi na pojedinačnim primjerima pomogla i ostalima u ostvarenju njihovih prava i pravednoj/zakonitoj praksi. Napominjemo da je UZP Kutina registrirana na području Kutine, ali njezino djelovanje odnosi se i na ostale gradove i općine na području SMŽ te pozivamo sve građane da nam se priključe u zajedničkoj borbi za prava potrošača.

Predsjednica UZP Kutina
Marija Vizner

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Registar "NE ZOVI" profunkcionirao

 


U HT-u proglašeni su krivima i osuđeni jer je HT gnjavio potrošače pozivima nudeći im svoje usluge.

Opširnije...

HNB: Zamjena kuna u banci uz uvjet

 


Ako idete u banku mijenjati gotovinu u eure, naknada se ne naplaćuje. Ali postoji uvjet

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...