Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Čemu služi "karlovački pauk“?

Zanimljiva je briga o potrošačima-vozačima karlovačkih javnih vlasti. Prije nekoliko godina naplatu parkiranja, a da pri tom nije činjena nikakva usluga, je vršio privatni koncesionar, koji je osnivao trgovačko društvo s isključivom ciljem i jedinom djelatnošću naplate parkiranje. Po istom načelu je privatnik nabavio specijalno vozilo „pauk“, osnivao trgovačko društvo i financirao svoje društvo isključivo od naplate „pauk usluge“ kao koncesionar Grada Karlovca.  Naravno bez sprege s lokalnom samoupravom to ne bi bilo moguće.

Logika je da je cijena parkiranja i usluge pauk službe tada morala biti viša. Nakon pet godina upornog ukazivanja od strane udruga za zaštitu potrošača koje djeluju u Karlovcu, da je to nepovoljna opcija za Grad, da Grad time gubi znatna sredstva iz Gradskog proračuna, konačno su vapaji i lobiranja pala na plodno tlo (tako smo se nadali). Ali nakon prošlogodišnje nove Odluke o parkiralištima u Karlovcu sve je za potrošače ostalo isto.  Cijena parkiranja po satu je ostala ista, doduše ima nekih kozmetičkih promjena kod kupnje godišnjih parkiranih karata, ali zločesto je naplatiti godišnju parkirnu kartu stanaru zgrade ispred svoje zgrade.

Poslije oduzimanja koncesije od privatnika i za naplatu parkiranja i za pauk službu, Grad donosi rješenje da naplatu parkiranja i uslugu pauk službe vrši gradska firma „Mladost d.o.o.“. Ništa čudno da ta gradska firma nije registrirana za temeljnu djelatnost:9311 (Rad sportskih objekata) ili registrirane konkretnije djelatnosti (70.2 -Iznajmljivanje vlastitih nekretnina, 92.61 -Rad sportskih objekata, 36.40 -Proizvodnja sportske opreme i 74.40 -Promidžba (reklama i propaganda)

Po odluci Grada o davanju koncesije svojoj firmi „Mladost d.o.o.“ ista vrši doregistraciju za 74.8 -Raznovrsne poslovne djelatnosti, d. n. (Iznajmljivanje pokretnih pozornica, Organizacija koncerata, izložbi, revija i sl., Organizacija igara na sreću i zabavnih igara, Čišćenje svih vrsta objekata, Održavanje javnih površina, Naplata parkiranja, nadzor i čuvanje vozila na parkiralištu, premještaj i odvoženje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila i Djelatnost osnivanja i vođenja civilnog strelišta).

Zanimljivo je kao „Mladost d.o.o.“ preuzima poslove čistoće, a nama je najzanimljivije; prvo „Naplata parkiranja, nadzor i čuvanje vozila na parkiralištu“ od čeka „Mladost d.o.o“, vrši isključivo samo prvu aktivnost „naplata parkiranja“, dok je nadzor i čuvanje vozila na parkiralištu“, pretpostavljamo futuristička ideja Grada Karlovca. I drugo „premještaj i odvoženje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila“. Naime pauk služba radi isključivo u radno vrijeme od 07:00 – 15:00 sati, kada se paukom vozikaju po gradu vozač i pratitelj vrebajući „nesavjesne vozače“  (je li opravdana takva potrošanja goriva vozila pauk ili je veća šteta zagađivanje zraka od te gradske vožnje, koja ima čak i vozni red kao autobus.

U večernjim satima, noću, vikendom i praznicima vozači su bez brige, mogu parkirati gdje žele (snimke u prilogu su snimljene 30.01.2019. u 21:45 sati u ulici Maksimilijana Vrhovca, kod kafića „Boletus“) a da pauk neće sigurno doći čak ni po pozivu, jer ne postoji broj na koji se može pozvati pauk, a ni prometna policija u takve dijelove grada ne zalazi, profitabilnije je vrebati iz grma s Multanovama i tutnuti pokoji Dreger , nego naplatiti kaznu za nepropisno parkiranje. A da ne spominjemo Prometne redare s kojima se dići Grad Karlovac. (https://www.karlovac.hr/prezentiran-novi-natjecaj-kakvarta/prometno-redarstvo-za-vecu-sigurnost-gradjana-i-bolju-prometnu-kulturu/16668 - ne znamo gdje rade ali ljude s ove slike ne viđano na ulicama Karlovca)

Udruge za zaštitu potrošača su predlagale da se parkiranje stanarima ne naplaćuje, da „pauk služba“ radi po načelima „hitne pomoću“, znači dolazi po pozivu prometnih redara ili policije u bilo koje doba dana i noći. Predlagali smo da se parkiranje tretira kao javna usluga, te da pored naplate parkiranja vozila na parkiralištu budu pod nadzorom i osigurana. Predlagali smo da se na parkiralištima postave nadstrešnice koje bi štitile automobile od padalina i sunca.

Hoće li i kada gradski oci prihvatiti glas potrošača, pokazati će vrijeme. Mi nismo politička oporba, jer da ona u Karlovcu postoji, ne bi bilo potrebe za ovakvim ukazivanjem na, recimo po tako „nepoštenu poslovnu praksu“ ili nešto slično, da ne kažemo „pokazivanje mišića“.

Jedno je sigurno, dok potrošači ne shvate da su i oni birači i da na izborima mogu „nagraditi“ gradske vlasti za ovakvu brigu o njima, ovakve probleme svakodnevnice ćemo rješavati u kafićima poslije  par žestica.

Predsjednik KROZP
Željko Tomašić. mag.ing.aedif.

  • 20190130_212234
  • 20190130_212326
  • 20190130_212339
  • 20190130_212442
  • 20190201_205200
Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

5. paket mjera za zaštitu od rasta cijena

Vlada RH: 5. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...