Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Plaće niže nego 2010.

Europski sindikalni institut izračunao da je realna vrijednost plaća u RH, kada se u obzir uzmu troškovi života, pala 7,9% .

Hrvatska je jedina nova država članica Europske unije u kojoj su plaće niže nego 2010. godine! Na te podatke iz novog izvještaja “Benchmarking Working Europe 2018.” koji je jučer objavio Europski sindikalni institut (ETUI) upozorava SSSH.

Iako su u RH, prema podacima OECD-a, u navedenom razdoblju plaće po jedinici sata rada rasle 6,4%, izračun Europskog sindikalnog instituta pokazuje da je realna vrijednost plaća, kada se uzmu u obzir troškovi života, u Hrvatskoj od 2010. naovamo pala 7,9%. U razdoblju pak od 2016. do 2017. porasle su 1,2%, no to je nedovoljno da se nadomjesti pad koji se dogodio u krizi i daleko ispod rasta u godinama prije krize, kad su plaće između 2000. i 2009. godine rasle 15,8%. Gori od Hrvatske samo su Grčka, Cipar i Portugal, dok nove države članice EU bilježe dvoznamenkasti rast plaća.

Osim navedenih zemalja, radnici su u 2017. zarađivali manje nego 2010. još u Italiji, UK, Španjolskoj, Belgiji i Finskoj. – Koliko još ovakvih izvještaja moramo vidjeti da bi Vlada i poslodavci shvatili da jedino veće plaće i bolja radna mjesta mogu zaustaviti katastrofalne razmjere iseljavanja?

Čak 80% ljudi napušta Hrvatsku upravo zbog niskih plaća – poručuje Mladen Novosel, čelnik SSSH, ističući kako nema ekonomskog oporavka dok radnici žive lošije nego prije krize. Podsjeća da su sindikati upozoravali na pogubnost niskih plaća i sve veće zaostajanje za ostalim novim članicama EU. – Poslodavci najavljuju otvaranje do 100.000 radnih mjesta i strahuju da neće imati tko raditi, ali i dalje odbijaju priznati da su upravo plaće ključ zadržavanja kvalitetnih radnika. Ako i dalje budemo među najslabije plaćenim radnicima u EU, nemamo nikakvih izgleda.

Bez rasta plaća neće rasti potrošnja, a bez nje nema ni nastavka ekonomskog rasta. Odgovornost je Vlade učiniti sve kako bi se trend zaustavio i preokrenuo, prvenstveno značajnijim povećanjem i redefiniranjem minimalne plaće te jačanjem granskog kolektivnog pregovaranja – poručuje Novosel. Poziva Vladu i poslodavce da pristupe Savezu za konvergenciju plaća za smanjivanje razlike u plaćama između istoka i zapada EU te kolektivnom pregovaranju.

Večernji list

Plus hosting - banner
 


Objavljen je prvi pregled podataka iz sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Provjerite učinkovitost proizvoda i ukupne troškove!

 


Nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih i elektroničkih uređaja

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...