Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...
 

Zaboravite plastične vrećice i plastično suđe, ovaj trgovački lanac potpuno ih je ukinuo.

Opširnije...


Možemo li bez plastike

POTPREDSJEDNIK Europske komisije Frans Timmermans početko tjedna u Bruxellesu predstavio je nova europska pravila u vezi plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale.

Stoga Europska komisija predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda koji se inače mogu najčešće naći u plastičnom otpadu koji zagađuje more, a to su plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjure i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone. Proizvođači duhana, pak, imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.

Plastika enormno zagađuje europska mora i plaže

Navedeni plastični proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na europskim plažama te oko pola smeća koje zagađuje more. Plastika se jako sporo razgrađuje u prirodi pa je vrlo problematična u kontekstu onečišćenja okoliša, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru. Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane. EK smatra da dosadašnje stanje stvari nanosi štetu u ekonomskom smislu, primjerice, kroz velike troškove čišćenja i ugrožavanje turizma, te naravno u ekološkom smislu.

EK namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira, a investicije u recikliranje bi diljem Europske unije trebale stvoriti trideset tisuća novih radnih mjesta.

Prijedlog EK je sada upućen u Europski parlament i na Europsko vijeće te se očekuje kako bi trebao biti usvojen do svibnja sljedeće godine.

Otoci.eu

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...
Plus hosting - banner

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

GI ProbudiKA: Važno je podići cijene

 

GI ProbudiKA o odvozu otpada: Najjednostavnije je podići cijene, treba misliti na sutra.

Opširnije...

PBZ: Odluka o promjeni naknada

 
Privredna banka Zagreb: Odluka o promjeni naknada u platnom prometu - Regulativa (Eu) 924/2009
Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...