Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva


Siva ekonomija out u 15 dana

Hrvatska bi početkom 2019. godine trebala ponovno dobiti ujedinjeni Državni inspektorat. O tome su u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač, Branko Jordanić, bivši glavni državni inspektor i Mirko Budimir iz HUP-a. 

"Iz pozicije običnog potrošača, jednostavnije je ako su sve inspekcije na jednom mjestu", rekao je Vujović. 

Budimir je pak kazao da se znalo dogoditi da se ponekad u nekoj trgovini nađe i po nekoliko inspektora čije su se nadležnosti preklapale. "To je stvaralo velike probleme i inspektorima i gospodarstvenicima".

U posljednje četiri godine osam ministarstava bilo je raspodijeljeno 1450 inspektora. Jordanić tvrdi da se ne može baš reći da inspektori nisu znali za koje su područje nadležni. "Znalo se to, ali se ovakva situacija koristi dnevno-politički, za neke 'lomove i afere'. Od samih potrošača ovisi sve. Potrošač je taj koji kroji svoju kapu. Postoji deklaracija i izložena roba, a 99% robe originalno je zapakirano. Prema tome, trgovac s time nema ništa", kazao je Jordanić.

Na pitanje ima li inspektora dogovoljno, Jordanić je rekao da ih je prema njegovom mišljenju i previše, ali da je to stvar Ministarstva uprave.

Budimir naglašava inspekcija i poduzetnici nisu suprotstavljene strane. "Oni su tu da provode zakone, propise. U tome se ponekad dogode neke male iznimke zbog nejasnoća propisa. Moramo se ugledati na zapadne države, gdje se male nepravilnosti nisu odmah drakonski kažnjavale već su se otklanjale u hodu. Danas nije teško vidjeti koji poduzetnik sustavno krši neke propise, a koji je toliko prekršio neki propis a koji nije ni toliko od krucijalne važnosti. Podržavamo pristup u okviru kojega ćemo stvoriti jedan partnerski odnos gdje ćemo svi zajedno nastojati da postojeće propise provodimo što bolje i da zajedno sudjelujemo u donošenju novih propisa. Moramo donositi propise koji su jednostavni, lako razumljivi i onda će biti lakše i potrošačima".

Jordanić je potom uzvratio: "Inspektorat u svakom slučaju nije Caritas. Još su Feničani riješili odnose u zakonima. Kada se radi o primjedbi na određene promjene, one se vežu na pravilnike i kvalitetu robe. No to je nadtema", kazao je. Prisjećajući se kako je u vrijeme njegova mandata predlagano da se inspekcija proširi naveo je prijedlog da se kažnjavanje prekršitelja provede po principu - prva kazna razumna, druga drastična, a treća - ključ u bravu.

Budimir je dodao da je sadašnji zakon na tragu tome, da se ne ide odmah na drastičnu kaznu. "Što je sa sivom ekonomijom. Ona nama, legalnima, stvara nelojalnu konkurenciju", dodaje. 

Na pitanje hoće li sivo tržište biti "prerezano" ujedinjenjem inspekcija, Jordanić je izjavio: "Sivo tržište se uništi, rasturi, za 15 dana. Stvar je samo političke volje".

Osvrćući se na novi prijedlog, Jordanić je rekao da na temelju njegova dosadašnjeg iskustva može reći da od inspektorata novog tipa neće biti ništa.

"Ako se pak siva ekonomija može riješiti u tako kratkom roku, zašto se to do sada nije uredilo", upitao je Budimir. Jordanić mu je kazao: "Zato jer se u ovoj zemlji najbolje živi od nedostatka dokaza. I tu je priča gotova", dodaje.

Vujović je istaknuo da se na trgovinu i javne usluge najviše prigovara. Potrošači ondje imaju najviše problema. 

Odgovarajući na pitanje je li dovoljno mjesec dana da se 1450 inspektora poslože u novu ujedinjenu formu, Jordanić je rekao: "Da se složi respektabilni inspektorat treba 3-5 godina. To je neki rok prije kojega ne možemo imati 'ozbiljne berbe' svoga rada".

Urednica i voditeljica emisije Sanja Smiljanić Grubišić kazala je da su se iz Ministarstva uprave ispričali što nisu mogli sudjelovati u emisiji.

HRT

Plus hosting - banner
 


Objavljen je prvi pregled podataka iz sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Provjerite učinkovitost proizvoda i ukupne troškove!

 


Nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih i elektroničkih uređaja

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...