Prevareni ste. Kome ćete se obratiti za pomoć?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Djelatnici ZHM heroji

Opširnije...

KTC - neće raditi nedjeljom

Opširnije...


Otvoreno pismo Vladi RH

Vladi Republike Hrvatske

Poštovani,

na naše Otvoreno pismo od 17. rujna 2018. godine, a u vezi primjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, odgovorili ste na način da ste ga birokratski proslijedili Ministarstvu zaštite okoliša, koji nam je dostavilo odgovor sa kojim nismo zadovoljni, a posebice zbog tumačenja odredbi Uredbe koje su, na njihov prijedlog, donesene bez utemeljenja u Zakonu.

Očekivali smo suvislo objašnjenje, uz uvažavanje ekonomskih interesa potrošača – korisnika javnih usluga, a dobili smo postupak krajnjeg nepoštovanja potrošača. Uostalom, nismo ni očekivali da će spomenuto Ministarstvo dati prihvatljiv odgovor, a sami su stali na stranu monopolista.

Opetovano ukazujemo da je Vlada RH donijela dio odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom za koja smatramo da su donesene  samo iz razloga zadržavanja isti a neprihvatljivih odnosa davatelja i korisnika javnih usluga, odnosno da je Uredba  zamjenom dosadašnjeg paušala pod nazivom NAKNADA ZA ZADUŽENI VOLUMEN POSUDE , s novim paušalom pod nazivom: OBVEZNA MINIMALNA JAVNA USLUGA  znatno proširila prava i obveze, a što je u nadležnosti Zakona.

Analiza objavljenih cjenika usluga koji vrijede od 1. studenog 2018. godine (izvor: web stranice davatelja usluga), kojom opetovano i nepobitno ukazujemo da je učešće novog paušala (OMJU) u primjeru najčešće volumena posude od 120 litara, za jedno pražnjenje čini dio javne usluge 84,83%, a za dva puta pražnjenje posude čini fantastičnih 74,67%, iz čega proizlazi da korisnici plaćaju uslugu prema količini predanog otpada manje od 10%.  Drugim riječima, Uredbom se ne ostvaruje princip „onečišćivač plaća“, a velikom se dijelu zadržava naplata usluge paušalno neovisno od odredbe st.6.članka 30, i stavka 2.članka 33. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Umjesto da se sa potrošačima ponašate sa dužnim poštovanjem, da nas pozovete i da vam pojasnimo: zašto smatramo da ste donijeli provedbeni propis na štetu korisnika Vi mudro šutite – čekate da za koju godinu pravosuđe donese pravorijek.

I ovim putem, kada obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava, pitamo: jeste li spremni preuzeti odgovornost za očekivanu kaznu EU zbog neispunjenja smanjenja miješanog komunalnog otpada.

Na kraju, uvijek postoji mogućnost stati na balun (loptu). Razmisliti, i odustati od štetnog djelovanja odredbi Uredbe, sve u cilju racionalnim gospodarenjem otpadom sukladno odredbama spomenutog Zakona, u kom smislu smo spremni odazvati se na Vaš zahtjev. 

Uz štovanje,

 

Splitski potrošač Split                                                                    

Split, Ljudevita Posavskog 14.

U Splitu, 9. prosinca 2018. g.

 

Predsjednik:

Vlado Biljarski

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske (original pdf)

Prilog uz Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske (original - pdf)