Oglasilo se MINGPO

Zbog mnogobrojnih upita i velikog interesa iskazanog za tematiku savjetovališta za potrošače, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je dalo slijedeće priopćenje:

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nositelj Zakona o zaštiti potrošača, objavilo je dana 4. prosinca 2018. godine na Javnom savjetovanju Upute za prijavitelje na Javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.

Predmetnim natječajem dodijelit će se financijska podrška u iznosu od 1.400.000,00 kuna svim udrugama za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj za inovativne i održive projekte s ciljem daljnjeg razvoja udruga za zaštitu potrošača u 2019. godini. Na taj način stvoren je okvir za prijavu i do 20 udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj, a čime će se, uz podupiranje razvoja civilnog društva u ovom području,  omogućiti i jačanje informiranja i edukacija građana o njihovim potrošačkim pravima.

Konkretno, ovom odlukom neće se provoditi dosadašnje financiranje projekta savjetovanja potrošača, već će se omogućiti pravilna disperzija proračunskim sredstava prema svim dionicima civilnog društva u području zaštita prava potrošača. Naime, sukladno obvezi izrade Sektorske analize za utvrđivanje prioritetnih područja financiranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnoga društva iz javnih izvora u 2019. godini , Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provelo je anketu sa zainteresiranom javnošću, odnosno svim udrugama za zaštitu prava potrošači u Republici Hrvatskoj koja je ukazala je na nezadovoljstvo većine udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj i potrebu da se potiče rad svih aktivnih Udruga u Republici Hrvatskoj, a ne samo dijela istih. Nadalje, od strane agencije IPSOS PULS provedeno je i ispitivanje javnog mnijenja građana Republike Hrvatske, a službena anketa ukazala je da se svega 1,7% građana obraća savjetovalištima koje financijski podupire Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta , a što je dodatno ukazalo na nužnost pravilne financijske potpore sredstava iz državnog proračuna.

Zaštita prava potrošača je multisektorsko područje u kojem uz MINGPO sudjeluje još niz drugih ministarstava u svojim stručnim segmentima kao regulatori, te je nužno njihovo aktivno uključivanje u pružanje potpore udrugama, svatko iz svoje stručne nadležnosti. Na tom tragu, 12. prosinca 2018. godine, Ministarstvo je organiziralo prvi Međuresorni dijalog za unaprjeđenje politike zaštite prava potrošača na kojem su sudjelovali predstavnici preko 50 institucija i tijela nadležnih za ovo važno područje.

Neki od zajedničkih zaključaka, donesenih nakon cjelodnevne zajedničke rasprave, bili su da je nužno jačanje međuresorne suradnje i osnaživanje civilnog društva u ovom području od strane svih dionika ove politike zaduženih za određena stručna područja koje ovo kompleksno područje pokriva. Zatim, nužna je jača aktivnost jedinica lokalne samouprave, koje su nadležne za jačanje provedbe zaštite prava potrošača na lokalnoj razini za iniciranje i podupiranje projekata udruga koji promiču prava potrošača. Zaključno, potrebno je omogućiti jače umrežavanje udruga za zaštitu potrošača, osigurati dostupnost potrebnih informacija o zaštiti potrošačkih prava svim kategorijama potrošača u Republici Hrvatskoj putem primjerenih kanala, te educirati i trgovce o propisima iz područja zaštite potrošača, te provesti potrebne aktivnosti vezano uz registar udruga za zaštitu potrošača.

Zaštita prava potrošača jedan je od važnih segmenata djelovanja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta jer se odnosi direktno na sve građane Republike Hrvatske. Iz tog razloga, u ovom području stvaramo velike napore kako bi se prava potrošača unaprijedila, a valja istaknuti kako ćemo početkom 2019. godine pokrenuti portal „Sve za potrošače“, kao jedinstvenu točku na kojoj će se objavljivati sve relevantne informacije o aktivnostima koje dionici ove politike poduzimaju s ciljem provedbe politike zaštite prava potrošača. Ovim putem ujedno pozivamo sve dionike politike zaštite prava potrošača da nam se sa svojim upitima i prijedlozima jave na adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

MINGPO

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

GI ProbudiKA: Važno je podići cijene

 

GI ProbudiKA o odvozu otpada: Najjednostavnije je podići cijene, treba misliti na sutra.

Opširnije...

PBZ: Odluka o promjeni naknada

 
Privredna banka Zagreb: Odluka o promjeni naknada u platnom prometu - Regulativa (Eu) 924/2009
Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...