Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...


Izmjene Ovršnog zakona

U Hrvatskoj je potkraj prošle godine blokirano bilo više od 264 000 građana. To je kao da su u blokadi svi stanovnici Rijeke i Osijeka. Unatoč mjerama koje Vlada provodi, čini se da se taj problem ne rješava. Blokirani ne očekuju spas ni od mjere kratkog stečaja potrošača za one koji duguju do 20.000 kuna, koju po službenoj dužnosti pokreće Fina. Istodobno, u javnoj su raspravi izmjene Ovršnog zakona. Ivanka Bukulin Zlatović donosi detalje skraćenog postupka stečaja i predloženih izmjena. 

Ovih dana u poštanske sandučiće blokiranih građana počeli su stizati pozivi. Fina ih pita pristaju li na jednostavan postupak stečaja. No te prijedloge dobit će samo oni kojima glavnica duga nije veća od 20.000 kuna i koji su u blokadi dulje od 3 godine. 

- Potrošač ima 15 dana unutar kojih se mora očitovati je li suglasan s postupkom stečaja ili nije. U svakom slučaju potrošačima se savjetuje da dostave to očitovanje na adresu Finacijske agencije zato što za one koji se u roku od 15 dana ne očituju opresumira se da su suglasni s provođenjem tog postupka, rekla je Ivana Franković iz Financijske agencije. 

Zato oni koji ne žele, trebaju negativno odgovoriti na Finin poziv. Ako to propuste sada učiniti, moći će od stečaja odustati i kad ih pozove sud. Za one bez imovine postupak stečaja bit će najjednostavniji. 

Ako blokirani posjeduje imovinu, imenovat će se povjerenik koji će pokušati unovčiti sve što imate, osim nekretnina. Potrošač, kada odgovara na prijedlog, popisuje i svu svoju imovinu, a popis provjerava porezna uprava. 

Iako svi pozdravljaju te, ali i mjere koje su provedene lani, ipak ističu da problematika dugovanja nije riješena. Prema statistikama, 60 000 potrošača oslobođeno je duga. 

Dužnicima s velikim dugovima mjere nisu donijele ništa, njihov dug i dalje nezaustavljivo raste. Zato i zazivaju promjene Ovršnog zakona. No predložene izmjene, koje su sada u javnoj raspravi, kažu, nisu pogodile bit problema. 

Predlagali su zato drugačiju otplatu duga: najprije trošak, glavnica pa tek onda kamate. Razlog: dužnici ne uspijevaju sustići kamate, da bi napokon počeli otplaćivati i glavnicu. 

No ono što se predlaže izmjenama Ovršnog zakona jest smanjenje broja naknada koje su naplaćivali odvjetnici i javni bilježnici te Fina. 

Mjerodavni su izmjene zakona pripremali godinama, a cijelo vrijeme blokiranima su se obračunavale kamate. S razlogom su zato mnogi ogorčeni u javnoj raspravi. Javna rasprava traje do kraja siječnja. A do pune primjene zakona pričekat ćemo još gotovo godinu dana.

HRT

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...