Nacionalna tijela za zaštitu potrošača će klasificirati web stranice kako bi uklonila prijevare.

Od ovoga tjedna diljem Europske unije počinju se primjenjivati nova pravila definirana Uredbom o suradnji u području zaštite potrošača. Cilj je Uredbe poboljšati način na koji Europska komisija i tijela država članica mogu surađivati kako bi se okončale loše prakse protiv potrošača i osnažila tijela čija je uloga otkrivanje nepravilnosti te poduzimanje mjera.

Na temelju nove uredbe nacionalna tijela za zaštitu potrošača moći će klasificirati internetske stranice i račune na društvenim medijima kako bi uklonila prijevare.

Također će imati mogućnost testiranja i tajne kupnje, kao i istraživanja financijskih tokova kako bi pronašla nepoštene trgovce i internetske prijevare.

Komisija na temelju novih pravila također može jednostavnije upozoriti nacionalne vlasti i koordinirati njihovo djelovanje u rješavanju problema s potrošnjom na koje većina europskih potrošača često nailazi.

Zahvaljujući novom informatičkom sustavu koji podržava Komisijin Informacijski sustav unutarnjeg tržišta (IMI), centri za zaštitu potrošača, potrošačke organizacije i profesionalne organizacije moći će izdati službena upozorenja o prijetnji na tržištima. Tijela nadležna za provođenje zakona moći će izravno upotrebljavati te informacije.

Više informacija s primjerima koordinirane provedbe zakonodavstva u području zaštite potrošača možete pronaći ovdje.

tockanai

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

Ništa od povećanje cijene za odvoz smeća

 

Ustavni sud obustavio uredbu o gospodarenju otpadom, gradovi i općine ne mogu dizati cijene

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Međimurski info centar potrošača poziva volontere

 

Volonteri se mogu javiti s Motivacijskim pismom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Opširnije...