Odbijanje cijepljenja je strah, nesigurnost i manjak znanja o cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Povećanje aktivnosti Sustava brzog uzbunjivanja o opasnim proizvodima u 2019. godini

Zaštita europskih potrošača: povećanje aktivnosti Sustava brzog uzbunjivanja o opasnim proizvodima u 2019. godini

Europska komisija danas je objavila najnovije izvješće o takozvanom „Sustavu brzog uzbunjivanja“ – sustavu Komisije za sprečavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu. Izvješće pokazuje kako broj aktivnosti koje vlasti poduzimaju nakon upozorenja iz godine u godinu raste, pa je tako u 2019. broj aktivnosti dosegnuo 4.477 u usporedbi s 4.050 aktivnosti provedenih u 2018.

„Održavajući protok informacija i štiteći naše jedinstveno tržište, sustav brzog uzbunjivanja dostupan je 24 sata, 7 dana u tjednu. Izvješće za 2019. pokazuje da se provodi rekordna razina aktivnosti usmjerenih na zaštitu potrošača od opasnih proizvoda i potencijalnih šteta. Također, Komisija surađuje s državama članicama kako bi povećale broj ispitanih proizvoda. Od kraja prošle godine, dodatnih 75 proizvoda označeno je kao opasno zahvaljujući našem Sustavu brzog uzbunjivanja“, izjavio je Didier Reynders, Povjerenik za pravosuđe Europske komisije.

Glavni nalazi izvještaja

Vlasti 31 države EU koje provode Sustav brzog uzbunjivanja (članice EU plus Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn) godine 2019. kroz sustav su razmijenile 2.243 upozorenja o opasnim proizvodima, što je potaknulo 4.477 popratnih aktivnosti. To predstavlja povećanje od 10% u odnosu na prošlu godinu i povećanje od 63% u odnosu na 2015. Raspon poduzetih aktivnosti varira od povlačenja ili uništavanja proizvoda od strane distributera i prodavača prije nego li proizvodi dođu do potrošača, pa sve do povrata opasnih proizvoda od strane potrošača.

Prema današnjem izvješću, najviše prijavljivana kategorija opasnih proizvoda su igračke (29%), a slijede ih motorna vozila (23%) te električni uređaji i oprema (8%). Veliki broj upozorenja također je zaprimljeno u odnosu na kozmetiku, odjeću, tekstil i modne predmete, kao i proizvode za njegu djece i opremu za djecu. Najviše prijavljenih rizika koji se odnose na proizvode uzrokuju ozljede kao što su prijelom ili potres mozga (27%). Kemijske komponente u proizvodima drugi su najčešći prijavljeni rizik.

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019. godinu, od početka epidemije COVID-19 registrirana su brojna nova upozorenja. Do 1. srpnja 2020. registrirana su 63 upozorenja koja se odnose na maske za lice, tri upozorenja u odnosu na kombinezone, tri upozorenja za dezinfekcijska sredstva za ruke te tri upozorenja o UV lampama (sredstva za čišćenje proizvoda za zaštitu od sunca). Između 1. ožujka i 1. srpnja 2020. poduzeto je deset naknadnih aktivnosti u odnosu  na maske za lice, te jedna aktivnost u odnosu na dezinfekcijska sredstva za ruke. To je dovelo do daljnjeg usklađivanja mjera koje se primjenjuju na takve proizvode te je tako poboljšana zaštita potrošača u Europi.

Jupiter.hr

Plus hosting - banner
 


Objavljen je prvi pregled podataka iz sustava Evidencija lokacija odbačenog otpada.

Opširnije...
 


Ustavni sud je zaključio da su odredbe Zakona o energetskoj učinkovitosti kontradiktorne.

Opširnije...

Provjerite učinkovitost proizvoda i ukupne troškove!

 


Nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih i elektroničkih uređaja

Opširnije...

Pošiljke s robom iz trećih zemalja

 


Dodatno pojašnjenje HAKOM-a vezano za poštanske pošiljke s robom iz trećih zemalja od 1. 7.

Opširnije...

FINA upozorava - pazite na opis plaćanja

 


Fina upozorava uplatitelje pomoći stradalima u potresu: pazite na opis plaćanja!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...