Zbog povećanog vala zaraze kupcima sve važnije mjere zaštite

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Na 300 milijuna kutija 7% je neoporeziva potrošnja, siva zona proračunu izbija više od pola milijarde kuna.

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

#budimoodgovorni

 


Povećanje aktivnosti Sustava brzog uzbunjivanja o opasnim proizvodima u 2019. godini

Zaštita europskih potrošača: povećanje aktivnosti Sustava brzog uzbunjivanja o opasnim proizvodima u 2019. godini

Europska komisija danas je objavila najnovije izvješće o takozvanom „Sustavu brzog uzbunjivanja“ – sustavu Komisije za sprečavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu. Izvješće pokazuje kako broj aktivnosti koje vlasti poduzimaju nakon upozorenja iz godine u godinu raste, pa je tako u 2019. broj aktivnosti dosegnuo 4.477 u usporedbi s 4.050 aktivnosti provedenih u 2018.

„Održavajući protok informacija i štiteći naše jedinstveno tržište, sustav brzog uzbunjivanja dostupan je 24 sata, 7 dana u tjednu. Izvješće za 2019. pokazuje da se provodi rekordna razina aktivnosti usmjerenih na zaštitu potrošača od opasnih proizvoda i potencijalnih šteta. Također, Komisija surađuje s državama članicama kako bi povećale broj ispitanih proizvoda. Od kraja prošle godine, dodatnih 75 proizvoda označeno je kao opasno zahvaljujući našem Sustavu brzog uzbunjivanja“, izjavio je Didier Reynders, Povjerenik za pravosuđe Europske komisije.

Glavni nalazi izvještaja

Vlasti 31 države EU koje provode Sustav brzog uzbunjivanja (članice EU plus Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn) godine 2019. kroz sustav su razmijenile 2.243 upozorenja o opasnim proizvodima, što je potaknulo 4.477 popratnih aktivnosti. To predstavlja povećanje od 10% u odnosu na prošlu godinu i povećanje od 63% u odnosu na 2015. Raspon poduzetih aktivnosti varira od povlačenja ili uništavanja proizvoda od strane distributera i prodavača prije nego li proizvodi dođu do potrošača, pa sve do povrata opasnih proizvoda od strane potrošača.

Prema današnjem izvješću, najviše prijavljivana kategorija opasnih proizvoda su igračke (29%), a slijede ih motorna vozila (23%) te električni uređaji i oprema (8%). Veliki broj upozorenja također je zaprimljeno u odnosu na kozmetiku, odjeću, tekstil i modne predmete, kao i proizvode za njegu djece i opremu za djecu. Najviše prijavljenih rizika koji se odnose na proizvode uzrokuju ozljede kao što su prijelom ili potres mozga (27%). Kemijske komponente u proizvodima drugi su najčešći prijavljeni rizik.

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019. godinu, od početka epidemije COVID-19 registrirana su brojna nova upozorenja. Do 1. srpnja 2020. registrirana su 63 upozorenja koja se odnose na maske za lice, tri upozorenja u odnosu na kombinezone, tri upozorenja za dezinfekcijska sredstva za ruke te tri upozorenja o UV lampama (sredstva za čišćenje proizvoda za zaštitu od sunca). Između 1. ožujka i 1. srpnja 2020. poduzeto je deset naknadnih aktivnosti u odnosu  na maske za lice, te jedna aktivnost u odnosu na dezinfekcijska sredstva za ruke. To je dovelo do daljnjeg usklađivanja mjera koje se primjenjuju na takve proizvode te je tako poboljšana zaštita potrošača u Europi.

Jupiter.hr

Plus hosting - banner
 


doc. dr. sc. Kristina Petljak: Moraju li potrošači platiti sudske pristojbe zbog neplaćenih računa?

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Hrvatska po potrošnji pretposljednja u EU

 


Hrvatska po potrošnji i BDP-u po stanovniku pretposljednja u Europskoj uniji

Opširnije...

Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

 


Prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak 11 ih je iz Međimurske županije.

Opširnije...

Uz pandemiju Covida-19, novu čine ovršeni

 


Uz pandemiju Covida-19, novu čine ovršeni. Tražimo odgodu ovrha do kraja godine.

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...