Preporuke će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove koje će usvojiti konačno mišljenje.

Opširnije...
Plus hosting - banner

Društvo potrošača Međimurja: ‘Građani se najviše žale na HRT i T-com’

Opširnije...

Budute informirani izbjegnite neugodnosti

Izađite iz dužničkog ropstva

 


Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti.

U Hrvatskoj se godišnje baca više od 50 tisuća tona tekstila, no riječ je o vrijednoj sirovini koja se može vrlo kvalitetno reciklirati ili ponovno iskoristiti. Zato, kad počnete sa sezonskim čišćenjem ormara, pripremite velike vreće i uputite se s njima na jednu od predloženih adresa. Očistit ćete svoje ormare i učiniti dobro djelo, a da ne zagađujete okoliš.

Godišnje se u Hrvatskoj bacaju tone i tone tekstilnog otpada. Samo u 2020. godini odbačena je hrpa tekstilnog otpada teška 53 tisuće tona, pokazalo je Izvješće Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o gospodarenju otpadnim tekstilom i otpadnom obućom.

Nažalost, većina tog otpada, više od 37 tisuća tona, završilo je u miješanom komunalnom otpadu, a samo 10 tisuća tona bilo je odvojeno u otpadni tekstil.

Reciklažna dvorišta

Tekstil je vrlo vrijedna sirovina koja se koristi za proizvodnju novih proizvoda. Stoga, ako imate odjeću koju želite "baciti", ne stavljajte je u miješani komunalni otpad jer tekstil nakon toga više nije moguće reciklirati. Ista je sudbina i onog tekstila koji se ostavlja pored kontejnera. On će se vrlo brzo rasuti, zaprljati i smočiti, a djelatnici Čistoće nakon toga mogu ga samo odnijeti "na istu hrpu" zajedno s miješanim komunalnim otpadom.

Upravo iz tog razloga, razbacivanja i prljanja, s javnih su površina povučeni nekadašnji kontejneri za tekstil.

Tekstil koji želite baciti možete odnijeti u reciklažna dvorišta. Tamo je moguće odložiti odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke te sve ostale otpadne tekstilne proizvode.

No, u spremnike za tekstil nije moguće odložiti obuću, kožne torbe, pernate jastuke i poplune.

Doniranje odjeće

Ako u ormarima imate odjeće koju vam je žao baciti, ali vam više ne odgovara, prerasli ste je ili jednostavno imate previše, postoji nekoliko adresa na kojima je možete donirati u humanitarne svrhe.

Odjeću i obuću koja je još uvijek upotrebljiva trajno prikuplja hrvatski Crveni križ. Na niz adresa u Hrvatskoj moguće je osim odjeće i obuće uvijek donijeti i posteljinu i druge tekstilne artikle, a sve treba biti čisto, sortirano i u dobrom stanju jer Crveni križ ne reciklira sirovinu, već prikupljenu robu prosljeđuje svojim korisnicima.

Bilo da je odjeća nosiva ili nenosiva, ali čista, možete je donirati socijalnoj udruzi Humana Nova. Oni već godinama prikupljaju sve vrste tekstila, koji zatim sortiraju na "upotrebljivo" i "neupotrebljivo". Očuvanu odjeću prodaju u svojim second-hand trgovinama, no to je svega dva posto ukupno sakupljene količine.

Od preostalog tekstila u udruzi se izrađuju predmeti poput torbi, ruksaka, pernica, pregača ili kuta za odgajatelje. Iz jednog dijela tekstila sortira se pamuk, koji se zatim reže na industrijske krpe, koji onda dalje plasiraju na tržište, a sve što je preostalo šalju na reciklažu u tvrtku koja proizvodi filc. Ova socijalna udruga zapošljava osobe s invaliditetom i osobe iz marginaliziranih skupina s ciljem poboljšanja njihove kvalitete života.

Osim sjedišta u Čakovcu, udruga Humana Nova ima kontejnere i u drugim gradovima Hrvatske u kojima možete ostaviti tekstil, a surađuju i s komunalnim poduzećima koji tekstil prikupljaju u reciklažnim dvorištima.

Slično kao i Humana Nova, tekstil recikliraju i modne trgovine H&M-a, koje staru odjeću pretvaraju u novu, a za donošenje ove vrijedne "sirovine" dobiva se i kupon za popust na kupnju.

U svakom slučaju, puno je ideja i mogućnosti. Odjeću koju ste vi ili vaši članovi obitelji ili djeca prerasli, možete, naravno, kako je to kod nas već tradicionalno, proslijediti mlađoj djeci, mlađoj sestri ili nekom članu obitelji, sudjedu, prijatelju...  

Dnevnik

Plus hosting - banner

Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava

 


UZP Kutina: Epilog s E.on-om: Provjerite račune i zatražite povrat preplaćenih sredstava!

Opširnije...

Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela

 


Ključne riječi koje pokreću prisluškivanje preko mobitela! Stručnjak tumači što se zbiva, što poduzeti

Opširnije...

Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…

Marketinški trik kojim se legalno zavaravaju kupci: “Ispada kao da poskupljenja i nema, ali…”

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...