Sedmi ljudski koronavirus po redu

Opširnije...
Plus hosting - banner
 


Za predsjednika Savjeta je izabran gospodin Danko Relić, a za zamjenicu gospođa Nikolina Klaić.

Opširnije...
Priopćenje MPH s press konferencije u Saboru saborskog zastupnika Marina Škrobole.

Priopćenje zamjenika predsjednika Mreže potrošača Hrvatske s Press konferencije u Hrvatskom Saboru nezavisnog saborskog zastupnika Marina Škibola 

Udruge za zaštitu potrošača su aktivno sudjelovale u javnim savjetovanjima prilikom donošenje prvog Ovršnog zakona 2012. godine, kao i kod svake izmjene tog zakona sve do zadnje izmjene 2017. godine i sadašnjeg prijedloga izmjena i dopuna Ovršnog zakona.  Nijedna primjedba, sugestija niti prijedlog udruga za zaštitu potrošača nije prihvaćena, a udruge za zaštitu potrošača su zatrpane apelima za pomoć ovršenih potrošača, pri čemu nam praksa pokazuje, da veliki broj potrošača saznaje da su ovršeni tek kada pokušaju podići novac ili platiti račun.

Udruge koje su polučile određene uspjehe u zaštiti potrošača, kao npr. „POTROŠAČ“ -hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača koji je tužitelj u Kolektivnoj tužbi protiv osam banaka u slučaju „franak“ su mjerama i potezima  Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao resornog ministarstva za zaštitu potrošača diskriminirane, omalovažavane te u konačnici dovedene do likvidacije.

Iako formalno u sektoru zaštite potrošača u civilnom društvu  trenutno postoje dva saveza udruga za zaštitu potrošača; Razvojna organizacija zaštite potrošača i Unija potrošača Hrvatske, djelovanje istih je potezima i mjerama resornog ministarstva potpuno marginalizirano, što između ostalog pokazuje da ta dva saveza u 2019. godini nisu imali nijedna javnu akciju, nijedan prijedlog za poboljšanje potrošačke legislative.

Kako se glas potrošača mora čuti, a udrugama za zaštitu potrošača ne smije rukovoditi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, jer to to izraziti sukob interesa, grupa aktivnih udruga za zaštitu ljudskih prava, područje zaštita potrošača, 13. srpnja 2019. je osnovala nezavisnu Mrežu udruga potrošača s ciljem da aktivno sudjeluje u kreiranju i provođenju politike zaštite potrošača Republike Hrvatske kao jedne od prioritetnih politika Europske unije, da aktivno sudjeluje u sprječavanju i suzbijanju korupcije, te da umrežavanjem lokalnih i regionalnih udruga koje se bave problemima zaštite potrošača utječe na jedinstveni i usuglašeni plan djelovanja i aktivnosti udruga za zaštitu potrošača.

Naime, tijekom pristupnih pregovora za ulazak u EU Hrvatska se obvezala da će u Saboru formirati nezavisno tijelo za zaštitu potrošača, nema ga još uvijek. Osnovano je Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kao savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača Vlade RH i Hrvatskoga Sabora. Ni za jedan Zakon koji se tiče potrošača, niti Vlada niti Sabor nisu, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, zatražili mišljenje NVZP, te donijeli odluku na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način.  NVZP nikada nije raspravljalo, a još manje dalo mišljenje o Ovršnom zakonu.

Mreža potrošača Hrvatske takvo ponašanje, ignoriranje zakona, selektivno provođenje zakona (zakon vrijedi samo za potrošačke obaveze, ali ne i za prava, te naravno ne vrijedi za trgovce) neće dozvoliti tj. svim raspoloživim demokratskim sredstvima, uključujući i međunarodne institucije,  borit će se da hrvatski potrošači konačno postanu ravnopravni potrošačima Europske unije.

Osnivanje Mreže potrošača Hrvatske je dokaz da pokušaj eutanazije udruga za zaštitu potrošača od strane Vlade RH, tj. resornog ministarstva za zaštitu potrošača, nije uspio.

Zagreb, 19.09.2019.

Željko Tomašić
Zamjenik predsjednika MPH

Plus hosting - banner

Završetak projekta "POTROŠAČKA ŠKOLICA"

 


Udruge "MREŽNICA": Prije godinu dana započela je provedba projekta “Potrošačka školica”.

Opširnije...

DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci

 


HAKOM: "Prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC odgođen za najmanje 6 mjeseci."

Opširnije...

Nema zastare za ugovore u CHF!

 

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Opširnije...

Van prebivališta u RH, javite se najbližem liječniku

 


Za vrijeme boravka van mjesta prebivališta se najbližem liječniku gdje se zateknete.

Opširnije...