"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.

VIŠKOVO U Domu hrvatskih branitelja na Viškovu održana je konferencija New deal za potrošače. Uz financijsku potporu Općine Viškovo i Primorsko-goranske županije, konferenciju je organizirala Udruga "Potrošačica“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske.

Osnovani su prošle godine s ciljem informiranja, educiranja i savjetovanja potrošača Hrvatske. Na konferenciji u Viškovu sudjelovali su pročelnik Ureda primorsko-goranske županije Goran Petrc, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović sa zamjenicima Snježanom Podobnik i Denisom Mladenićem, predstavnici udruga za zaštitu potrošača, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici HAKOM-a.

Razvojna organizacija zaštite potrošača pobliže je objasnila Agresivnu poslovnu praksu s primjerima najčešćih upita potrošača. Prava potrošača na Internetu s naglaskom na sklapanje ugovora na daljinu u elektroničkim komunikacijama predstavili su predstavnici HAKOM - Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, dok je predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavila Europski potrošački centar u Republici Hrvatskoj. 

Riječ je o centru koji postoji u svim državama članica Europske unije te Islandu i Norveškoj. Europski potrošački centar daje savjete i osigurava informacije o prekograničnoj kupovini roba i usluga te rješava prekogranične pritužbe i sporove.

Riječ je o jedinoj takvoj mreži u Europi koja besplatno savjetuje potrošače te, u ime korisnika, kontaktira trgovca robom ili pružatelja usluga u slučaju nezadovoljstva s trgovcem ili pružateljem usluge u bilo kojoj zemlji Europske unije.

Osim toga, ako sporazumno rješenje nije moguće, savjetuje korisnika o budućim koracima poput izvansudske nagodbe ili drugih potrebnih radnji. Više o centru može se pronaći na internet stranici http://ecc-croatia.hr/.

Društvo Potrošačica predstavilo je dokument Europske komisije pod nazivom New Deal za potrošače kojim Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu. Više o njihovom radu može se pronaći OVDJE. Nepoštenu poslovnu praksu objasnili su predstavnici Mreže potrošača Hrvatske dok je Društvo VUKANOVČAR govorilo o tome je li HRT pristojba pretplata na program HRT ili državni porez.

Novi list

Plus hosting - banner
 

Potrošači, ovi savjeti će vam pomoći izbjeći neugodnosti, probleme, možda i tragičan ishod.

Opširnije...

Ovrha nad predstavnikom

Opširnije...

Sedma radionica: "Potrošačka školica"

 

Održana sedma informativno-edukativna radionica u sklopu projekta "Potrošačka školica"

Opširnije...

GI ProbudiKA: Važno je podići cijene

 

GI ProbudiKA o odvozu otpada: Najjednostavnije je podići cijene, treba misliti na sutra.

Opširnije...

PBZ: Odluka o promjeni naknada

 
Privredna banka Zagreb: Odluka o promjeni naknada u platnom prometu - Regulativa (Eu) 924/2009
Opširnije...

U Viškovu konferencija New Deal za potrošače

 
"POTROŠAČICA" - društvo za zaštitu potrošača Hrvatske: Konferencija "New Deal" za potrošače.
Opširnije...